palpal

Šnjegotina kapitulacija

Snjegota.jpg

Šnjegotina kapitulacija i kukavičko povlačenje

Popuštanjem pred pritiscima i ucjenama Milorada Dodika, koji je prije par dana javno na konferenciji za novinare zatražio da glavni revizor podnese ostavku ili će biti smijenjen, Duško Šnjegota je nanio veliku štetu Glavnoj službi za reviziju Republike Srpske. U svom obrazloženju ostavke Šnjegota nažalost ne navodi prave razloge ostavke i da je popustio pred ucjenama glavnog bosa Milorada Dodika, što je neosporna činjenica, već da ostavku podnosi iz profesionalnih i moralnih razloga jer procjenjuje da bi u narednom periodu moglo doći do ugrožavanja temeljnih principa na kojima se zasniva funkcionisanje Službe. Iako u svojoj ostavci Šnjegota navodi da bi poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prvenstveno trebali očuvati ugled i dignitet koji ima Glavna služba za reviziju, jasno je da je upravo Šnjegota svojom ostavkom zadao veliki udarac i oskrnavio ugled važne institucije. Ne treba sumnjati da će Dodik za glavnog revizora postaviti nekog marginalca i poslušnika, koji nema nikakav profesionalni i javni ugled, i koji će imati zadatak da friziranim izvještajima prikriva tešku situaciju u javnim ustanovama i preduzećima. Poslanici-marionete iz skupštinske većine glasale bi i za magarca ako to Dodik naredi, kao što je Kaligula svog konja Kasača proglasio za konzula i senatora, i ne treba gajiti nadu i iluzije da će Šnjegota imati nekog dostojnog nasljednika profesionalca.

Smatram da Šnjegota nikako nije smio poslije samo jednog dana da pogazi svoju riječ i podnese ostavku, jer je tim činom zadao veliki i težak udarac instituciji kojom je rukovodio, te doveo u nelagodan položaj sve revizore i zaposlene jer je za očekivati da nakon njega i svi ostali pokleknu pod pritiscima Mafije. Sigurno je da Glavna služba za reviziju Srpske više neće biti nezavisna institucija, već okupirana, zarobljena i kontrolisana Služba kojom će po nalogu i smjernicama glavnog Bosa rukovoditi prikriveni partijski poslušnici.

Ako je već morao da poklekne i podnese ostavku, jer ucjene i pritisci sigurno nisu bili mali, onda je Šnjegota jasno i glasno trebao reći da se povlači pred Dodikovim pritiskom, i da nije želio da ugrozi sebe i svoju porodicu. Ipak i prije imenovanja na ovu važnu funkciju Šnjegota je mogao očekivati nešto slično, i svakako da nije trebao ni konkurisati ukoliko nije bio spreman na određenu žrtvu i odricanja.

Nakon udara na revizore, sve maske su pale, i više svakom mora biti jasno da je Republika Srpska postala talac Mafije i veoma organizovane kriminalne grupe koja je okupirala građane i institucije, a većinu potlačenih kontroliše prijetnjama, pritiscima i ucjenama. Da bi znali šta nam je činiti trebamo se prisjetiti Njegoša koji u Gorskom vijencu kaže da je „Svijet ovaj tirjan tirjaninu a kamoli duši blagorodnoj, al tirjanstvu stanut nogom za vrat, privoljeti ga poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija…

Nebojša Vukanović