palpal

Smijenjen Nikola Špirić

nikola-spiric.jpg

Smijenjen Nikola Špirić

Većinom glasova poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, poslanik SNSD-a Nikola Špirić smijenjen je se sa funkcije predsjednika Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Za Špirićevu smjenu glasala su 24 poslanika, a 14 poslanika SNSD-a, HDZ-a i SBB-a su bilo protiv. Umjesto Špirića, za novog člana Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor OBE izabran je Borislav Bojić.

Špirić je ranije optužen za nezakonito postupanje i falsifikovanje Zaključaka Zajedničke komisije za nadzor OBE, koje je Špirić potpisao i poslao ispred Komisije iako nisu bili usvojeni na sjednici.
Obavještajno-bezbjednosnu agenciju već duže vremena potresaju unutrašnji sukobi i međusobne optužbe čelnih ljudi agencije, prije svega između glavnog inspektora OBE Damira Bevande, bliskom HDZ-u, i direktora Agencije Osmana Mehmedagića Osmice koji je kadar SDA. Inspektor Bevanda tvrdi da je Osmica obustavio istrage u nekim predmetima, te da mu je nezakonito ograničio pristup određenim podacima i istragama OBE.

Poslanici Predstavničkog doma PS BiH su većinom glasova odbacili Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2016. godinu, čime je potvrđeno da on nema većinu u Predstavničkom domu BiH. Za Izvještaj Savjeta ministara BiH glasalo je 17 poslanika, protiv je bio 21, a jedan je bio uzdržan. Protiv Izvještaja o radu Savjeta ministara BiH glasali su poslanici SBB-a, SDP-a, SNSD-a, Demokratske fronte i A-SDA

Nebojša Vukanović