palpal

Služba u obnovljenoj Glavskoj, na kilometar od mora

U selu Glavska, na samoj granici sa Hrvatskom, u prisustvu velikog broja mještana i povratnika jutros je u obnovljenom starom hramu Svetog Arhiđakona Stefana iz 15. vijeka služena Sveta liturgija. Selo Glavsku su u oktobru 1992. godine, tokom operacije „Vlaštica“ i nakon povlačenja Crnogoraca i Vojske Jugoslavije iz Cavtata, zauzeli i spalili pripadnici Hrvatske vojske. U ratu je bila oštećena crkva i seosko groblje, ali su mještani obnovili crkvu, groblje i kuće poslije rata.

Selo Glavska je najjužnije hercegovačko selo prema Hrvatskoj, od granice do Plata i Jadranskog mora ima svega jedan kilometar. Poslije Golubovog kamena iznad Mokošice, gdje je Hrvatska najjuža i od Hercegovine do mora ima svega 519 metara, to je mjesto u Hercegovini koje je najbliže moru.

Do posljednjeg rata odnosi sa komšijama Hrvatima su bili odlični, mnogo mještana Glavske radilo je u Cavtatu, udaljenom svega 10-ak kilometara, i Dubrovniku, a mnoge porodice međusobno su i kumovale.  Posljednjih godina ponovo se obnavljaju stare veze i prijateljstva sa komšijama pokidane 1991. godine kada su JNA i Crnogorci nepotrebno napali Dubrovnik zbog Prevlake, a onda se nakon pustošenja povukli 1992. godine i ostavili Hercegovce na cjedilu.

Danas je u Glavskoj, prije Svete liturgije, u prelijepoj atmosferi i ambijentu kršten dječak Slobodan Milišić, a krštenju je prisustvovalo i dosta djece koja su porijeklom iz ovog malog hercegovačkog sela.

Pogledajte kratak video-prilog iz Glavske.