Сљепило и бизонка Душанка

Народ је након дуго времена почео да се буди, што показују и протести због акциза и поскупљења горива, блокаде путева широм Републике Српске. Од Приједора, Градишке, Бањалуке, Бијељине, широм Републике Српске на један сат блокиране су саобраћајнице као вид отпора и бунта због неодговорног понашања власти која је повећањем акциза и цијена горива додатно загорчала живот људима. Иако је гориво увијек најскупље, само у поробљеној Херцеговини није било масовнијих протеста, а мања група Билећана освјетлала нам је образ блокирајући код касарне магистрални пут према Требињу. Некада су Херцеговци били познати по бунама и устанцима против окупатора,  а данас нажалост углавном по удворништву, трпљењу и полтронству.                              

Више хиљада возила на улицама је показатељ да се народ напокон пробудио, и да је одлучио да пружи отпор шизогеним структурама, лудилу, једноумљу и накарадном систему. И док су готово сви медији извјештавали о блокадама путева широм Републике Српске и БиХ, само РТРС и Синиша М. нису видјели ниједно заустављено возило. Тако на сајту тзв „Јавног сервиса Републике Српске“ није објављена нити једна ријеч ни кратка вијест о протестима, а у централном Дневнику водитељка Нада Арлов у другом дијелу прочитала једну просту реченицу како је у неколико градова било краткотрајне обуставе саобраћаја? Тата је рекао да су протести неоправдани, јер ми имамо тобоже најјефтиније гориво које кошта 1 евро, па је игнорисање протеса од стране режимских медија сасвим разумљиво.                                                                                          

Уредници и челници РТРС-а су ослијепили и оглувили на све патње напаћеног народа који их финансира плаћајући претплату, и зато они од лажи, подвала и обмана упорно граде неки паралелни имагинарни свијет радости, среће, и благостања. И док у Дневнику није било времена и простора да се емитује извјештај о протестима и блокади путева, емитован је прилог о бизонки Душанки. У први мах када сам чуо најаву помислио сам да је неко „зглајзао“ и да је дат „миг одозго“ да се одапне стријела у сопствене редове, као што је уочи смјене Вања Фуртула на РТРС-у изрешетала Џомбића, али ипак радило се о репортажи из београдског Золошког врта.     

Наиме тамо је на свијет дошла необична америчка бизонка бијеле боје, а име Душанка добила је јер се родила на празник Духове? Добро је ипак да нико није зглајзао, и добро је да на РТРС-у буде што више оваквих занимљивости, прилога и репортажа. Боље је да народ релаксира и забавља са правим бизонима, него да се траумира и доживљава стресове слушајући рику неких других, много опаснијих бизона и бизонки.

 

Небојша Вукановић