palpal

Slike Dodikovog patriotizma iz 1999.

Dodik smjenjuje Poplašena.jpg

Slike Dodikovog patriotizma iz 1999. godine

Mnogo je primjera iz bliske prošlosti koji svjedoče kakav je Srbin i patriota Milorad Dodik. Nebrojano puta je pokazao spremnost da trguje nacionalnim interesima, a da svoje velike nacionalne izdaje i pogubne poteze prikriva napadima, galamom, teškim riječima i optužbama na račun svojih političkih protivnika.
Iako je u javnosti više puta ponavljao i obećao da će podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Vlade ako Brčko ne ostane u sastavu Republike Srpske poslije donošenja konačne arbitražne odluke, Dodik je ipak marta 1999. po ko zna koji put pogazio i sebe i svoju riječ zadržavši funkciju. U to vrijeme predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen tražio je od Dodika da održi obećanje i podnese ostavku. Zbog sukoba sa međunarodnom zajednicom i suprostavljanja nametanju rješenja silom, visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp 6-og marta 1999. godine smijenio je Poplašena sa funkcije predsjednika Republike Srpske. Odluka je donesena neposredno uoči početka agresije NATO-a na Srbiju i SR Jugoslaviju sa ciljem da se Republika Srpske destabilizuje i izazovu unutrašnji sukobi i previranja u veoma važnom trenutku.

Vestendorp se u Odluci pozivao na čuvena „bonska ovlaštenja“, a zanimljivo je da je Milorad Dodik bio jedini od svih srpskih političara koji je pružio otvorenu podršku Vestendorpu i podržao smjenu legalno izabranog predsjednika Srpske, koji je samo 6 mjeseci ranije, u oktobru 1998. pobijedio na izborima osvojivši 322 000 glasova. Dodik je izjavio da je odluka visokog predstavnika dobra, i da je trebalo nešto učiniti jer Poplašen ugrožava funkciju predsjednika! Narodna skupština Republike Srpske podržala je Poplašena i glasala protiv odluke visokog predstavnika, za su glasali i svi poslanici opozicije osim SNSD-a koji nije želio da glasa protiv nasilne smjene predsjednika Srpske.

Suprotno odlukama Narodne skupštine RS, Milorad Dodik i njegova Vlada sproveli su nasilje visokog predstavnika, Poplašenu je Uredbom ukinuto obezbjeđenje, prekinute su telefonske komunikacije, a Poplašenov kabinet nasilno je izbačen iz Banskog dvora. Zahvaljujući upravo visokom predstavniku i nametanju nedemokratskih odluka, Dodik je ostao premijer sve do 2001. godine.

Imajući u vidu Dodikovo ponašanje tokom prvog premijerskog mandata od 1998. do 2001. godine, njegovu apsolutnu poslušnost i odanost međunarodnoj zajednici, prenos nadležnosti na BiH, prekidanje platnog prometa i rušenje veza sa Srbijom, može se spoznati koliko je licemjeran i iskren lider SNSD-a sada kada govori o nasilju visokog predstavnika, nametanju zakona i povratka izvornom Dejtonu. Vuk dlaku mijenja al ćud nikad.

Nebojša Vukanović