palpal

Slavkov budžet i godine koje će pojesti skakavci

najezda_skakavaca.jpg

Slavkov budžet i godine koje će pojesti skakavci

Po jutru se dan poznaje, a sada je već jasno da će vladavina Slavka Vučurevića biti crne godine koje će pojesti skakavci. Prijedlog Budžeta za 2014. godinu predstavlja samo nastavak sada već jasno prepoznatljive pogubne politike nove vlasti koje Trebinje vodi u propast. Pogađajući se u četiri oka sa dvorskim tajkunom i neimarom Slobodanom Stankovićem, na isti način kao što je i Dodik dogovrao gradnju puta preko Čemerna, izgradnju Administrativnog centra i druge poslove, Slavko Vučurević prodao je i zgradu bivšeg Đačkog doma za 1 060 000 maraka. Sa tim novcima uz višak od rekordne naknade za potopljeno zemljište od HET-a mogao se sanirati famozni naslijeđeni deficit iz prošlosti o kome vlast neprekidno priča pokušavajući pronaći opravdanje za neispunjena obećanja, bezakonje, nerad i haos. Slavko i družina uspjeli su uz Đački dom da prodaju i Ortopediju u Starom gradu, desetak atraktivnih poslovnih prostora i lokacija, i uz to još uzmu i 3 500 000 maraka kredita kako bi nahranili djelić gladnih usta koja su godinama nestrpljivo čekala da se dokopaju vlasti i zadovolje svoje apetite i bolesne ambicije. Ne treba biti ekonomista pa zaključiti da je nova vlast u prvoj oglednoj godini mandata napravila realan deficit od 4 500 000 do 5 000 000 maraka jer su napumpani troškovi ispeglani kreditom i rasprodajom imovine koja nije bila planirana prije godinu dana kada je kreiran budžet za ovu godinu.

Ništa novo i dobro ne očekuje nas ni u 2014. godini. Rashodi za plate administrativnih radnika povećavaju se sa 7 850 000 na 8 470 000 maraka, ili za oko 630 000 maraka, a ponovo se povećavaju i doslovno svi troškovi administracije. Nepomenuti rashodi prelaze milion maraka i veći su za 10%, tekuće održavanje uvećano je za 22%, režijski materijal 15%, za održavanje javnih površina izdvaja se astronomskih 1 300 000 maraka, a famozne stručne usluge za neznalice dostižu 425 000 maraka i veće su za 6%. Potpuno je nevjerovatno da su nakon rasprodaje gradskih nekretnina po niskim cijenama u narednoj godini planirani izdaci od 2 500 000 maraka za pribavljanje zgrada i objekata? Pitanje je koje to objekte i za koje namjene gradska vlast želi da kupi ukoliko nije jedini cilj da se tokom suludih transakcija prodaje i kupovine određen procenat stavi u nečiji džep.

U svim gradskim javnim preduzećima takođe se planira povećanje troškova, uglavnom za zapošljavanje novih partijskih aktivista, pa će rashodi za lična primanja u Dječijem vrtiću biti veći za 54 000 maraka, Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici 45 000, Trebinjesportu 15 000, Turističkoj organizaciji 11 000, Domu mladih 56 000, Agenciji za mala i srednja preduzeća 35 000, dok će novoosnovani Nidžov Kulturni centar samo za plate radnika izdvojiti 254 000 maraka. Imajući u vidu da su nakon cijepanja preduzeća rashodi za bruto plate u Centru za informisanje i obrazovanje smanjeni za svega 36 000 maraka (sa 502 000 na 464 000 KM) lako je zaključiti da će nas radnici u Kulturnom centru koštati dodatnih 220 000 maraka.
Grant za razvoj poljoprivrede i sela smanjen je za 57%, sa 230 000 na 100 000 maraka, iako se u javnim istupima gradonačelnik gromoglasno zalaže za razvoj sela i poljoprivrede. Vjerovatno da je izgradnja puta i vodovoda do rodnog sela i Zubaca jedina obaveza prema ruralnom području koju treba ispuniti tokom svog mandata. Amputirci i invalidi zaslužuju daleko veću pomoć i podršku institucija od mizernih 2 700 KM koliko su dobili u 2013. godini, ali je zanimljivo da je tek nakon što je Zoran Pologoš napustio NDP Udruženju amputiraca povećan grant za 260%.

Kao što Slavkov tajni idol Milorad uzima nove kredite kako bi vratio djelić starih kamata, tako su i u Trebinju nakon novih zaduženja logično povećani rashodi za kamate i zajmove za 73%, sa 276 000 na 480 000 maraka. Nastavi li se progresija sa zaduženjima i u narednom periodu, što je vrlo izvjesno imajući u vidu pojačan apetit nove vlasti i administracije, uskoro će se na otplatu kredita i kamata izdvajati i 1 000 000 maraka godišnje. Pitanje je samo koje će objekte nakon akcijske novogodišnje rasprodaje, osim sjedišta Skupštine, bankari stavljati pod hipoteku u narednom periodu?
Već sada je izvjesno da će i u narednoj godini biti uzimanja novih kredita (iako će nas gradonačelnik vjerovatno lažno uvjeravati kao i prošle godine u suprotno) jer su prihodi u budžetu nerealno planirani na čak 24 000 000 KM, ili 7,50% više nego u ovoj godini. Ne znam da li Slavkan planira da pokrene radove na čuvenom hotelsko-turističkom kompleksu „Trebinjeresort“, ili će izmisliti neki novi spasonosni i suludi projekat, ali se zdrav razum pita kako će se naknada za građevinsko zemljište uvećati za 260%, a prihodi „opštinskih“ (valjda bi trebalo gradskih) organa za 221%? Logično je da su nakon rasprodaje primici od poslovnih prostora smaneni sa 1 850 000 na 500 000 maraka, a da se budžet bazira na krčmljenju imovine govori i planirani prihodi od prodaje građevinskog zemljišta od 2 000 000 KM, što je za čak 3 300% više nego u ovoj godini!

Nažalost osim asfaltiranja poneke ulice i postavljanja električnog stuba i sijalice, koja naravno mora ići do kuće partijskog vojnika koji je rukovodio aktivnostima u predizbornoj kampanji i čije se prezime po novom običaju stavlja u zagradu da se zna ko je zaslužan, ni u 2014. nema nijedne važnije i kapitalne investicije koja bi probudila nadu da će se nešto pokrenuti. Već sada je jasno da će novi gradonačelnik vrlo brzo prestići svog prethodnika, ako već i nije uspio u tome, a što je bilo gotovo nemoguće postići. Svi koji nemaju partijski oglav na glavi već sada mogu jasno da vide da Slavko predvodi armiju gladnih skakavaca koji će pojesti sve pred sobom, i iza čije će najezde ostati samo pustoš i sprženi, rasprodati i prezaduženi grad. Nažalost većina naroda nije dovoljno obrazovana i nema raširenu svijest, pa mnogi i nisu svjesni posledica još jedne najezde skakavaca. Zbog toga bi Slavka bilo bolje uporediti sa gagricom, malim crvom koji se uvuče u pršut i neprimjetno ga pojede ostavljajući samo kožu i kost, dok domaćin kasno primijeti poharu tek kada je od pršuta ostala samo neupotrebljiva pokorica.

Mnogo posleratnih godina pojele su nam nezasite gagrice i skakavci, i zbog toga najljepši grad sa najvećim prirodnim resursima i najprijatnijom klimom u Republici Srpskoj sada realno ima manje stanovnika nego prije 30 godina, dok se hladni i maglom okovani centri u Bosni normalno razvijaju i rastu, i imaju dva puta više stanovnika od cijele Herecgovine. Odgovornost je na svima koji ćute i nijemo posmatraju sveopštu propast. Sve dok se ne narod ne probudi i otjeraja sve skakavce, gagrice i ostale štetočine koje nam tjeraju omladinu i jedu budućnost teško je očekivati bilo kakvu svjetlost na kraju tunela.

Nebojša Vukanović