Slavko, penzije i penzioneri

pio.jpg

Slavko, penzije i penzioneri

    Iako je kao direktor Filijale PIO-a u Trebinju direktno odgovoran za rapidan porast broja penzionera u istočnoj Hercegovini, i na taj način znatno doprinio teškoj situaciji u Fondu, Slavko Vučurević u javnosti se predstavlja kao zaštitnik penzionera ali i drugih socijalno ugroženih kategorija.

    Koliko je Slavku iskreno stalo do penzionerske populacije najbolje govori podatak da je on u poslednjih 19 mjeseci oštetio Fond PIO-a Republike Srpske za 70 318, 54 KM. Naime poslije sudske presude koja je donesena u njegovu korist, jer je sud ustanovio da je Vučurević mimo zakona ostao bez posla u Fondu PIO-a, Vučureviću je isplaćeno 112 000 KM. G-din Slavko Vučurević je profesionalno zaposlen kao narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i najveće zakonodavno tijelo RS njemu isplaćuje plate i uplaćuje poreze i doprinose. Ipak plata profesionalnog poslanika i predsjednika skupštinskog Odbora za reviziju očito nije dovoljna g-dinu Vučureviću, iskusnom direktoru i funkcioneru naviklom na komfor i luksuz, pa je on istovremeno primio i plate od Fonda PIO-a RS i tako se pribavio neosnovanu korist od 38 667 KM. Samo od novaca koje je Vučurević u proteklih godinu i po dana neosnovano uzeo od Fonda PIO-a 437 najsiromašnijih penzionera moglo je dobiti još jednu minimalnu penziju!

     U predstavci Fonda PIO RS u kojoj se traži ponavljanje sudskog postupka sa g-dinom Vučurevićem između ostalog se navodi. „Slavko Vučurević tražio je isplatu naknada plata i ostalih naknada sa kamatama i troškovima za period od otkaza Ugovora o radu do vraćanja na posao, ali je prećutao veoma bitnu činjenicu da je od 15.10.2010. zaposlen u Narodnoj skupštini gdje ostvaruje plate i gdje mu se uplaćuju doprinosi. Takvim ponašanjem imenovani je oštetio Fond PIO-a RS za 70 318,54 KM, a sebi pribavio neosnovanu korist (neosnovano se obogatio) u iznosu od 38 667 KM na ime isplaćene naknade plata za plate u periodu od 15.11.2010. do 01.08.2012., za koji period je bio u radnom odnosu u Narodnoj skupštini RS i gdje su mu uplaćeni doprinosi u iznosu od 21 289, 28 KM i porez u iznosu od 4 296,14 KM. Da Slavko Vučurević nije prećutao činjenicu da obavlja funkciju profesionalnog narodnog poslanika sud bi mu dosudio naknadu plata i doprinosa samo za period od otkaza Ugovora o radu do 15.11.2010. Zbog toga Fond PIO-a RS traži ponavljanje sudskog postupka kako bi Slavko Vučurević vratio novac koji je neosnovano uzeo..“

    Nije li licemjerno u javnosti se lažno predstavljati kao zaštitnik penzionera, boraca i socijalno-ugroženih kategorija, a sa druge strane neovlašteno od tih kategorija i Fonda PIO-a RS uzeti više od 70 000 KM. Nije li Slavku mala poslanička plata, naknade u odborima pa je od penzionera sve do avgusta ove godine uzimao više od 2000 maraka mjesečno na ime plate u Fondu PIO-a RS. Da li je to pravi primjer i dokaz kako bi se Slavko kao načelnik ophodio prema ovoj populaciji? Iako je kao dugogodišnji direktor ili zamjenik direktora trebinjske Filijale bio direktno odgovoran za situaciju u Fondu, Vučurević nije učinio ništa da spriječi rapidan porast broja invalidskih penzionera i ispita da li je bilo zloupotreba!

   Postavlja se pitanje da li su ove, ali i mnoga druge podatke, imali predstavnici trebinjskog Opštinskog odbora Penzionerske stranke RS kada su donijeli odluku da pruže podršku kandidatu PDP-a za gradonačelnika Trebinja Slavku Vučureviću. Da li je odluku o podršci nametnula centrala stranke u Banjaluci, i čime će svoju odluku obrazložiti pripadnicima penzionerske populacije. Osim što je pojedincima omogućio da vrlo mladi odu u penziju, postavlja se pitanje šta je to Vučurević za penzionere u Trebinju i Herecgovini uradio svih proteklih godina? Čime je zaslužio njihovu podršku i naklonost? Sigurno nije nemoralnim uzimanjem 70 000 KM od onih za čija se prava poslednjih dana lažno i licemjerno zalaže na predizbornim skupovima.

                                                                                                                                                                      Nebojša Vukanović