Slavkan i Zoran, pozicija i opozicija u igri mačke i miša

Slavkan i Zoran, pozicija i opozicija u igri mačke i miša

Slavkan i Zoran ugodno su uz mikrofon ćaskali na Herceg-televiziji, i odmah se moglo zaključiti da je novi gradonačelnik Trebinja davno naučio i dobro shvatio staru priču o mački i mišu. Naime, za mnoge političare poučna priča kaže da bespomoćni miš uhvaćen u kandžama mačke obećava da će sve žrtvovati i uraditi ako ga mačka pusti, ali čim se dokopa slobode sakrije se u rupu i naivnoj maci se nasmije u lice. Obećanje često biva samo naivnom radovanje! Sve do izbora g-din Slavko Vučurević uporno je ponavljao da je on kandidat široke Koalicije "Zajedno za Trebinje" i desetak stranaka, ali čim su glasovi prebrojani velika koalicija je zaboravljena i nestala.

Kada je u prvom postizbornom Saopštenju svoje stranke Slavko demantovao napad na kandidata manjina Dušana Minova pomislio sam da se slučajno potkrala greška pa je umjesto kandidata Koalicije g-din Vučurević predstavljen kao kandidat PDP-a. Ipak poslije jednočasovnog nastupa na Herceg-televiziji, kao i u nekim ranijim nastupima u kojima nijednom nije spomenuta Koalicija za Trebinje niti mnogobrojne stranke koju su novom gradonačelniku pružile podršku, jasno je da g-din Vučurević počeo polako da zaboravlja koalicioni sporazum i drugare sa kojima je do juče držao vatrene govore.

Oni su potrošna roba nedovoljna da se napravi stabilna skupštinska većina, treba pridobiti i nove snage, pa je gradonačelnik tokom intervjua u više navrata ponovio da neće biti stranačkog dijeljenja resora, funkcija i zapošljavanja, i da će se umjesto partijskim voditi računa o interesima grada i građana.

Nisam prisustvovao razgovorima kada je mjesecima mukotrpno stvarana Koalicija "Zajedno za Trebinje", ali sam siguran da Slavko sagovornicima tada nije govorio o profesionalizaciji, departizaciji, već su se unaprijed između stranaka dijelila i u miraz davala preduzeća, gradska Odjeljenja i radna mjesta u administraciji. Koalicija nije dobila dovoljno glasova i odbornika, pa je potrebno nekom uzeti dio kolača koji mu je ranije obećan i dati ga nekom drugom kako bi se skrpila većina u Gradskoj skupštni.

Ko će i sa kim činiti većinu otvoreno je pitanje, ali je već sada jasno da će biti mnogo nezadovoljnih koji neće dobiti ono što su očekivali. I prije izbora u Trebinju je malo toga bilo poznato, a sada se tek ne zna ni ko je vlast i pozicija a ko opozicija, niti ko će i sa kim ući u interesni brak i koaliciju…

Slavko je ušao u rupu, pardon u opštinu, a mnogo opozicionari mogli bi potpisane Ugovore i ostala dokumenta da zavežu naivnom mačku za rep. U toku kampanje gotovo da nije bilo skupa na kome g-din Vučurević nije pridobijao mase govoreći pogrdno o bivšem načelniku, Ćukovima, pticama, golubarnicima, najavljivana je revizija, istrage, hapšenja….

Nakon zatvaranja izbora ptica zlosutnica na iznenađenje mnogih naprasno se pretvorila u g-dina Ćuka, a kulminacija iznenade srdačnosti dogodila se na primopredaji kada je g-din Vučurević uz prigodne riječi toplo zagrlio bivšeg načelnika. Sve optužbe, teške riječi i prijetnje su zaboravljene, a šta je uzrok iznenadnom zaokretu pokazaće vrijeme. Možda je to samo uvertira u neku novu dobru saradnju koja će na početku biti poluilegalna da se Vlasi, pardon narod, ne dosjeti, a kasnije u pogodno vrijeme veliki brak i da se ozvaniči.

Drago mi je da je g-din Vučurević i u prvom tv nastupu, kao i u većem dijelu kampanje, ponovo ponovio većinu mojih stavova, zalagao se za principe, profesiolnalizaciju, departizaciju, mlade, kontrolu policije i pravosuđa…. Jedino mi je žao što g-din Vučurević od mene nije čuo za težak položaj radnika u Fabrici konditroskih proizvoda, pa se nije interesovao za njihov položaj tokom razgovora sa vlasnikom Rodoljubom Draškovićem. Očito da je u ovom trenutku važnije bilo dostaviti spisak aktivista sa terena kojima će se ubacivanjem u "slatku mašinu" Slavko zahvaliti za rad na terenu.

Pitanje da li će se sva obećana radna mjesta moći namiriti kod Draškovića, ili će dio morati da se "uposli" i u javnom sektoru, mada je nakon intervja bilo teško shvatiti da li će nakon najavljenog osnivanja novih Odjeljenja i davanja otkaza radnicima u Administraciji doći do smanjenja ili povećanja broja zaposlenih u opštini.

Kao nekada Mirko i Slavko, sada su Zoran i Slavkan srdačno i prijateljski ćaskali uz mikrofon, pa smo tako saznali da je Slavko imao skromnu kampanju na proteklim izborima, i da je, kako reče, nedostatak novaca bio jedini razlog što se tokom predizborne kampanje nije pojavio na četiri duela. Bio sam u zabludi i nisam znao da g-din Vučurević, kao i g-din Ćuk, nisu imali dovoljno novaca jer da sam znao vjerovatno ne bih govorio da su oni plašljivci koji ne smiju u javnosti da razmijene argumente.

Tek sada nam je svima jasno da oni nisu kukavice već skromni podvižnici, uvijek spremni da se žrtvuju i stradaju za Dobro naroda. Dobro se mnogo žrtvovao za narod u proteklih osam godina, a siguran sam da mu je žrtva koju je podnio zbog Herceg-televizije sada teško pada. Načelnik se zbog radnika godinama mučio i obećavao, i tek uoči samih izbora sa velikim budžetskim novcima uspio da digne iz mrtvih Matov propali medijski poduhvat kako bi o trošku građana vodio privatnu kampanju, ali se poslije samo mjesec dana naprasno promijenila urednička politika. Sve je isto samo njega nema, a očito da Slavko nije jedini Trebinjac koji dobro poznaje igru prevrtljivog miša i naivne mačke.

Nebojša Vukanović