palpal

Slava i svadba na RTRS-u

dodik-slava-patrijarh-1.jpg

Slava i svadba na RTRS-u

Kada sam prije nekoliko mjeseci napisao da kamere RTRS-a prate u stopu Milorada Dodika čim izađe iz sobe i krene prema kupatilu mnogi su rekli da pretjerujem. Centralni Dnevnik RTRS-a od 5-og i 6-og maja pokazali su da sam bio u pravu. RTRS neprekidno snima našeg dragog predsjednika, ali se emituje samo ono što cenzori iz Kabineta odobre. Iskreno mi je žao radnika RTRS-a koji rade pod velikim pritiskom i moraju da se javno ponižavaju, a sa druge strane ne mogu ni da se liječe i odu ljekaru jer je zloglasni direktor Draško Milinović napravio više od 5 miliona maraka duga samo za porese i doprinose, dok su ukupna dugovanja RTRS-a dostigla 20 000 000 maraka.

Uoči svoje krsne slave Đurđevdana Dodik nije imao puno partijskih i političkih aktivnosti, pa su Draško Milinović, Nade Veletić i Arlov te ostali čelnici RTRS-a morali da se dovijavaju i predsjednika prate na svadbama i privatnim zabavama kako bi mogli napraviti Dnevnik. Dodik je kao vegeta i začin, jer bez njega urednici RTRS-a nikako ne znaju napisati košuljicu za Dnevnik. Tako je 5-og maja u centralnom Dnevniku 2 RTRS-a emitovan prilog sa svadbe mlade banjalučanke, a u krupnom kadru bio je naš predsjednik sa leptir mašnom? Donekle bi bilo logično da prilog sa raspjevanim Dodikom, njegovom suprugom i unucima na svadbi bude emitovan u Jutarnjem ili Zabavnom programu, ali u centralnom Dnevniku je ipak previše.

Predsjednik nije svako, pa mu je krsni hljeb na slavi siječe lično patrijarh srpski Irinej. To je već dio tradicije, jer je patrijarh i lani bio na slavi kod Dodika u Bakincima, a podrazumjeva se da je dio obreda lomljenja slavskog kolača emitovan u Dnevniku te najavljen u foršpanu kao vijest dana RTRS-a. Patrijarh Irinej i Dodik su stari pićari, prije 20-ak dana Dodik je odletio u Beograd na Lazarevu subotu na slavu kod patrijarha, a i ovaj događaj revnosno su propratile kamere RTRS-a.

Poslije rata Milorad Dodik je sa Bošnjacima i Hrvatima napuštao konstutivne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske tokom vjerskog obreda jer mu je smetao miris tamjana, ali se poslednjih godina naglo produhovio i naprasno prostao veliki vjernik koji još samo što sa vladikama ne ide na sjednice Sabora.

Prošle godine, samo sedam dana nakon što je bio na Đurđevdanu u Bakincima, patrijarh Irinej pozvao je po Dodikovom nalogu građane da odustanu od najavljenih protesta u Banjaluci. Patrijarh Irinej je 2014. aktivno učestvovao u izbornoj kampanji Milorada Dodika i samo par dana uoči izbora, 10-og oktobra 2014., došao u Banjaluku i otvoreno pozvao građane Srpske da glasaju za Dodika. Lani je kod Dodika na slavi dogovoreno i napisano pismo koje je patrijarh uputio medijima samo par dana uoči protesta, a ostaje da se vidi da li je patrijarh i sada dogovorio neki javni nastup i pisanje u korist režima, ili će čekati jesen 2018. godine da ponovo podrži svog prijatelja i pićara Milorada Dodika.
Crkva i država su po ustavu razdvojene, i od intenzivnog druženja i zdravica na slavama građani i vjernici nemaju puno koristi. Svjesno ili nesvjesno patrijarh Irinej svojim intenzivnim, javnim druženjem sa Dodikom i pojedinim političarima, te držanjem neprimjerenih predizbornih govora dijeli svoj narod i vjernike, i ubjeđen sam nanosi štetu ugledu naše Crkve. Mnoge stvari su dopuštene ali nisu na korist, rekao bi vladika Nikolaj.
Zbog toga se nadam da će brojni apeli ipak dati neki rezultat, i da će patrijarh i vladike naše Crkve prestati bar otvoreno da se miješaju u politiku, i iz ličnih interesa aktivno učestvuju političkom životu i izbornim kampanjama svojih trenutnih interesnih prijatelja.

Nebojša Vukanović