Slava i hvala heroju pukovniku Novici Gušiću

Danas je u Beogradu u 79-oj godini iznenada preminuo pukovnik Vojske Republike Srpske Novica Gušić, ratni komandant Nevesinjske brigade,  heroj odbrane Nevesinja u prvoj Mitrovdanskoj ofanzivi 1992. godine. O hrabrosti, čojstvu i junaštvu pukovnika Gušića i njegovih boraca pisali su i oficiri HVO-a, Hrvatske vojske i Armije BiH, koji uprkos velikoj vojnoj nadmoći pod komandom Janka Bobetka nisu uspjeli osvojiti Nevesinje novembra 1992. godine,  i njihova velika ofanziva doživjela je krah, uz velike gubitke.

Slučajno ili ne, pukovnik Gušić preminuo je na isti dan kada je 1998. godine od udbaške ruke u atentatu u centru Bileće mučki  ubijen vojvoda Rade Radović, slavni komandant Odreda bilećkih dobrovoljaca, koji je takođe odigrao presudnu ulogu u odbrani Nevesinja u Otadžbinskom ratu, prije svega u prvoj Mitrovdanskoj ofanzivi.

Sa pukovnikom sam se poslednji put vidio  i razgovarao prije tri mjeseca  na Novom Beogradu, kada smo uradili intervju, noć uoči Mitrovdana. Pokoj duši, slava i hvala  velikom hercegovačkom junaku…

Nebojša Vukanović