Skromna Nevesinjska puška

Veoma skromno, danas je u Krekovima kod Nevesinja obilježena Nevesinjska puška i početak ustanka protiv Turaka 1875. godine koji je doveo do Velike istočne krize, sukoba velikih sila i okončana je tek Berlinskim kongresom 1878. godine. Nakon početka ustanka 9-og jula 1875. godine oslobođeno je Nevesinje, Srbija i Crna su dobile nezavisnost a velike sile su odlučile da vilajet Bosna i Hercegovina pripadnu Austrougarskoj monarhiji.

Juna 1941. godine u Nevesinju je izbio veliki ustanaka protiv ustaša i okupatora, a u poslednjem ratu hrabri Nevesinjci uspjeli su da odbrane grad i rodnu grudu slomivši dvije velike neprijateljske Mitrovdanske ofanzive 1992. i 1994. godine.

Što zbog epidemije korone, a što zbog teške opšte situacije u društvo, Nevesinjska puška ove godine obilježena je dosta skromnije nego prethodnih godina. Nakon pomena postradalim ustanicima i borcima za slobodu vijence na spomenik u Krekovima položile su Delegacije instirucija Republike Srpske, hercegovačkih opština i boračkih organizacija, i obe godine nije održan istorijski čas. Nadam se da će se situacija popraviti, epidemije proći, povratiti moral i energija narodu da bude dostojan svojih hrabrih predaka.

 

Nebojša Vukanović