SKANDALOZNO: Policija RAZDVAJALA NASTAVNIKE u Berkovićima tokom sjednice Nastavničkog vijeća

policija-rs.png

SKANDALOZNO: Policija RAZDVAJALA NASTAVNIKE u Berkovićima tokom sjednice Nastavničkog vijeća

U kakvoj državi i društvu živimo možda najbolje govori vijest koju smo dobili iz Berkovića. Zbog loših međuljudskih odnosa u kolektivu, sjednica Nastavničkog vijeća Osnovne škole „Njegoš“ iz Berkovića nije mogla da se zakaže ni održi bez prisustva policije, pa je sam komandir Policijske stanice u Berkovićima sa policajcima morao obezbjeđivati sjednicu i razdvajati nastavnike. Sjednica Nastavničkog vijeća protekla je napetoj atmosferi, uz međusobne teške riječi, uvrede i burnu raspravu nastavnika, ali je policija ipak uspjela da spriječi veće incidente.
Najviše rasprave je vođeno oko rada u biblioteci i raspodjele časova, jer su Odlukom ministra prosvjete Dane Maleševića ukinuta mnoga odjeljenja i smanjen fond časova, pa profesori ostaju bez norme i posla. Mnogi nastavnici su nezadovoljni i radom vršioca dužnosti direktora Osnovne škole „Njegoš“ Draga Kundačine, inače visokog funkcionera SNSD-a koji je 2012. godine bio i kandidat SNSD-a za načelnika opštine Berkovići.

Svaka riječ i komentar na ova događanja je suvišan, i jedini je zaključak da su nam djeca i mladi još uvijek poprilično dobri i odgovorni ako se ima u vidu u kakvom devijantnom društvu odrastaju i vaspitavaju se, i kakvi sve priučeni nastavnici rade sa djecom i učenicima. Ako policija razdvaja nastavnike i obezbjeđuje sastanak profesora, koji bi trebali biti sam intelektualni krem društva, šta onda očekivati od djece i ostalih. Ko će im biti uzori, i na koga treba da se ugledaju u svom ponašanju?

Prevaziđeni obrazovni sistem se dodatno sistematski razara poslednjih godina, sve manje i površnije se radi sa učenicima, a negativna selekcija urušila je jedan od stubova društva pa nije ni čudno šta se sve događa oko nas. Mnogo je primjera da se za direktore škola po partijskoj liniji postavljaju beskrupulozne moralne nakaze bez bilo kakvog ugleda koje svojim devijantnim ponašanjem negativno utiču na djecu i daju loše primjere. Na namještenim konkursima često prolaze najlošiji kandidati za nastavnike, mnogi profesori na času jedu, telefoniraju, kriterijumi su pali na najniže grane pa gotovo niko od učenika ne obnavlja godinu i ne odlazi na popravni jer nastavnici ne žele da „gube“ dane ljetnjeg raspusta na popravnim ispitima…

Događaji iz Berkovića samo su posledica svega onog što se događa u društvu poslednjih godina, i samo zbog ovog velikog skandala ministar prosvjete bi morao odmah podnijeti ostavku. Ipak devijacije su uzele toliko maha da su nenormalne i bolesne stvari postale opšte prihvatljive, dok normalno i pristojno ponašanje sve češće izaziva prezir okoline.

Sa druge strane svakodnevno sa sjetom i nostaglijom možemo na internetu i portalima pročitati kakvi su uslovi školovanja, kako se radi sa mladima u Švedskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj ili Norveškoj gdje su učenicima obezbjeđeni besplatni udžbenici, užina, izleti, prevoz… Iako geografski pripadamo Evropi, svojim ponašanjem, uređenjem i stanjem u društvu nažalost sve više ličimo na zemlje centralne Afrike, i pitanje je kako povratiti norme i izaći iz začaranog kruga.

Nebojša Vukanović