Скандал на комеморацији у Старом Броду?

Веома лоша организација и бројни пропусти надлежних из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите обиљежила је програм обиљежавања страдања Срба од усташа Јуре Францерића 1942. године у Старом Броду и Милошевићима код Вишеграда. Наиме према протоколу било је предвиђено да брод са кеја у Андрићграду у 11.15 пребаци званице до Старог Брода, али министар Милуновић и његово министарство нису обезбједили довољно бродова за превоз гостију па су многи остали у Вишеграду. Када су Додик, Цвијановићка и Вишковић дошли са својом свитом, организатори су захтјевали да дио укрцаних путника напусти брод како би се укрцали функционери са својом пратњом и свитом.

 

Наравно игром случаја на броду није било мјеста за опозиционе посланике, па су на кеју остали Бранислав Бореновић, Јаков Галић, градоначелник и делегација Источног Сарајева. Из протокола су увјеравали да ће се брод вратити по госте са позивницама који нису могли да се укрцају, али опоциционари су узалуд сат времена чекали на кеју, брод се није вратио и они нису дошли до Старог Брода иако су прешли стотине километара да би присуствовали догађају! Срамно је ароганцију показивати на мјестима масовног страдања, и власт би бар на оваквим мјестима требала да се уздржи од дрскости и бахатости.

Све је у Републици Српској подијељено од како је ова олигархија дошла на власт 2006. године, и већина грађана су припадници другог реда понижених и потлачених. Ипак подјеле и јавно понижење градске грађана би требали избјећи, бар када су у питању важни догађаји из националне историје и помени на мјестима масовног страдања.

Веома је чудно што је министар Милуновић позвао делегацију Народне скупштине из свих дијелова Српске, а није обавјестио и позвао опозиционе посланике из херцеговачке изборне јединице 9, гдје се обиљежавао догађај!? Исто је било и недавно са Невесињском пушком, устанком  и Олимпијадом.  Могу како хоће, али неће докле хоће!

 

Небојша Вукановић