Sjećanje na izdaju i stradanje uz dobar početak Milanovića

Prvog maja 1995. godine počeo je slom i izdaja Srba u Krajini i Hrvatskoj, koji se završio nekoliko mjeseci kasnije, 8-og avgusta 1995. godine, kada su poslednji Srbi napustili Knin, Benkovac, Obrovac, Vojnić, Glinu, Dvor na Uni.. Od prvomajskog bljeska do crnog avgustovskog Ilindana i Oluje desio se pogrom, cijeli jedan narod nestao je sa vjekovnih ognjišta, a nažalost sve je nijemo posmatrano iz Beograda, koji je bio garant Vensovog plana i Sarajevskog primirja potpisanog u 2.1.1992. godine, a Knin i Krajina su pali u Beogradu zbog izdaje. Nažalost, Srbi u Zapadnoj Slavoniji nisu dobili nikakvu podršku sa ove strane Save, i zbog toga i mi u Republici Srpskoj snosimo dio moralne odgovornosti jer smo skrštenih ruku i nijemo posmatrali stradanje naše braće i sunarodnika, a kao posledica toga Hrvatska vojska je nakon nekoliko mjeseci došla pred Banjaluku.

Srbi u Zapadnoj Slavoniji i Krajini su platili skupu cijenu uklanjanja mudrog Jovana Raškovića, koji se zalagao za mirno i diplomatsko rješenje sukoba, široku autonomiju Srba u Hrvatskoj,  smetao je Miloševiću, ali i Tuđmanu, pa ga je predsjednik Srbije uklonio jer se nije uklapao u planove Beograda, koji je prvo gurnuo u rat, a potom ostavio na cjedilu Krajišnike. Izdaja je srpski usud, i dobro ikako opstajemo kao narod koliko se izdajnika namnožilo na svim stranama, pa bi iz svega napokon trebali izvući pouke.

I prije nego što je Zoran Milanović proglasio pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, zaustavio sam se pored puta, vozio sam iz Banjaluke i slušao Hrvatski radio, kako bi uputio čestitku Milanoviću jer sam bio srećan što je pobijedio Kolindu. Napisao sam da očekujem da se jasno ogradi i distancira od ustaša, veličanja fašizma i zločina, zaštiti prava malobrojnih Srba povratnika na svoja zgarišta, ostatke naklanog naroda. Mnogi su me kritilovali što se radujem Milanoviću, ali njegov početak mandata obećava. Drago mi je da je danas Milanović postupio državnički, napustio skup i obilježavanje „Bljeska“ u Okučanima zbog ustaškog pozdrava „Za dom spremi“, koji su nosili bivši pripadnici HOS-a.

Milanović pokazuje da će napraviti zaokret i otklon od Kolinde, koja je stalno koketirala sa ustašama i branila zločince, i njegov potez je za svaku pohvalu. Dosta je bilo ratova i stradanja, borbe za istrebljenje drugih i teriitoriju, koja nažalost ostaje pusta jer svi narodi bježe zbog teških uslova života, kriminala, korupcije. Nadam se da ćemo svi naučiti lekcije na sopstvenim greškama, živiti mirno jedni pored drugih i sa drugima, i da se stradanja i zločini iz prošlosti nikada neće ponoviti, a nadam se da će Milanović u svom mandatu učiniti dosta da se popravi težak položaj Srba u rubnim dijelovima Hrvatska, koji puno zaostaju u razvoju u odnosu na druge dijelove Hrvatske.

 

Nebojša Vukanović