Сјајна академија славној бригади

Одавно нисам присуствовао љепшој Академији и боље организованом догађају, као што је то било синоћ у Гацку, на обиљежавању годишњице оснивања Гатачке бригаде, као интервентне јединице Херцеговачког корпуса и Војске Републике Српске. Сала гатачког Дома културе била је тијесна да прими све госте, међу којима су били потомци наших ратних вођа, демобилисани борци и чланови породица погинулих бораца, генерали и официри Војске Републике Српске, бивши предсједник Црне Горе Момир Булатовић, оснивач и уредник подгоричког листа Дан Младен Милутиновић…

Од октобра 1991. године добровољци и борци из Гацка учествовали су у одбрани народа Херцеговине и стврању Републике Српске. Припадници Гатачке бригаде били су ангажовани на широком простору од Требиња и границе са Конавлима, преко мостарског ратишта, Тјентишта, Калиновика, Рогоја, Прења до Трнова и Горажда. Фасцинантан је податак да Гатачка бригаде током Отаџбинског ратљ није имала ниједан случај заробљавања својих припадника нити је изгубила неки положај говори о јунаштву и чојству бораца.

Посебно треба истаћи сјајан и бриљантан наступ мајора Бољановића, који је детаљно описао ратни пут Гатачке бригаде, са свим важнијим биткама у којима су учествовали њени припадници. Тек кад се погледају велики ратни успјеси јединица Херцеговачког корпуса, које су са малим бројем бораца под командом славног генерала Грубача бранили огромну линију фронта од Конавала до Горажда, сломили више непријатељских офанзива и преживјели бомбардовање НАТО авијације, онда се схвати колико смо јаки и жилави у тешким временима, и како велика искушења из нашег народа извуку оно најбоље.

 

Небојша Вукановић