palpal

Sjajna akademija slavnoj brigadi

Odavno nisam prisustvovao ljepšoj Akademiji i bolje organizovanom događaju, kao što je to bilo sinoć u Gacku, na obilježavanju godišnjice osnivanja Gatačke brigade, kao interventne jedinice Hercegovačkog korpusa i Vojske Republike Srpske. Sala gatačkog Doma kulture bila je tijesna da primi sve goste, među kojima su bili potomci naših ratnih vođa, demobilisani borci i članovi porodica poginulih boraca, generali i oficiri Vojske Republike Srpske, bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, osnivač i urednik podgoričkog lista Dan Mladen Milutinović…

Od oktobra 1991. godine dobrovoljci i borci iz Gacka učestvovali su u odbrani naroda Hercegovine i stvranju Republike Srpske. Pripadnici Gatačke brigade bili su angažovani na širokom prostoru od Trebinja i granice sa Konavlima, preko mostarskog ratišta, Tjentišta, Kalinovika, Rogoja, Prenja do Trnova i Goražda. Fascinantan je podatak da Gatačka brigade tokom Otadžbinskog ratlj nije imala nijedan slučaj zarobljavanja svojih pripadnika niti je izgubila neki položaj govori o junaštvu i čojstvu boraca.

Posebno treba istaći sjajan i briljantan nastup majora Boljanovića, koji je detaljno opisao ratni put Gatačke brigade, sa svim važnijim bitkama u kojima su učestvovali njeni pripadnici. Tek kad se pogledaju veliki ratni uspjesi jedinica Hercegovačkog korpusa, koje su sa malim brojem boraca pod komandom slavnog generala Grubača branili ogromnu liniju fronta od Konavala do Goražda, slomili više neprijateljskih ofanziva i preživjeli bombardovanje NATO avijacije, onda se shvati koliko smo jaki i žilavi u teškim vremenima, i kako velika iskušenja iz našeg naroda izvuku ono najbolje.

 

Nebojša Vukanović