palpal

Sjajan uspjeh naših mladih genijalaca u Beogradu

Da na mlađima svijet ostaje pokazalo se po ko zna koji put. Grupa mladih, talentovanih osnovnoškolaca iz Banjaluke osvaja iz godine u godinu medalje na međunarodnim takmičenjima iz mentalne aritmetike. Mentalna aritmetika predstavlja sposobnost brzog i tačnog računanja bez korištenja olovke i papira ili drugog pomagala.


Iako vrlo mladi, u nižim razredima osnovne škole, zahvaljujući volji i želji za savladavanjem novih vještina uspješno računaju kompleksne matematičke operacije bez upotrebe kalkulatora. Sergej Aničić se sa svojih 11 godina već 4 godine takmiči na Međunarodnoj Olimpijadi iz mentalne aritmetike zajedno sa djecom iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Rumunije, Mađarske, Švajcarske, Rusije, Ukrajine i Slovačke.

Prošle godine je ovaj klinac imao priliku da se oproba i na Evropskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici koje već godinama unazad organizuje gospodin Dr Gert Mitring, višestruki svjetski šampion u mentalnom računanju. Dr Mitring je oborio svjetski rekord, tako što je izračunao: 89247-i korijen broja od 1000000 cifara.
Da bi došli do ovakvih rezultata ova djeca svakodnevno vježbaju mentalnu aritmetiku i super um. Super um je program koji obuhvata rješavanje složenih matematičkih problema koji se rješavaju isključivo mentalnim putem, te ga zbog toga nazivamo – mentalna matematika.


Sergej je još 2019. godine, sa samo 9 godina osvojio zlatnu medalju u mentalnoj aritmetici u konkurenciji preko 2000 učesnika. Ove godine se prije par dana vratio iz Beograda sa bronzanom medaljom iz Super uma. Djeca poput ove i uspjesi koje ostvaruju zaslužuju da se sa ponosom priča o njima. Ovo je tek početak. Trebamo im dati krila, ohrabriti ih i podržati u njihovoj volji za napretkom jer oni su naša svijetla budućnost.

 

Nebojša Vukanović