palpal

Šizogene strukture i platni razredi

Dodik na RTRS foto.jpg

Šizogene strukture i platni razredi

Da je režim potpuno izgubio razum, i da su od silnog novca i moći njegovi čelnici izgubili moć rasuđivanja i realnog sagledavanja stvari i svijeta oko sebe pokazuje i sinošnje gostovanje Milorada Dodika u centralnom Dnevniku njegovog RTRS-a. Želeći da javnosti pokaže kako tobože živimo u demokratskom, slobodnom i otvorenom društvu, Dodik je izjavio kako nije smanjio platu opozicionim poslanicima, i da oni imaju iste plate i prava kao poslanici njegove stranke i vladajuće koalicije!?

Čudeći se što su opozicioni poslanici bili krenuli u Malu salu da prisustvuju ilegalnom nastavku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik se javno pita zašto su ih poslanici opozicije pratili i nepozvani željeli da uđu na sjednicu, i da li će ih sutra tako pratiti i ulaziti u njihove kuće i jurišati na njihove porodice? Policija je, kaže Dodik, mogla da izbaci opozicione poslanike iz Skupštine ali to nije željela i ponašala se tolerantno i civilizovano! Besmislene konstrukcije, spletke i laži prelaze sve mjere i granice, i vode u potpuno ludilo.

Ludilo je upravo najprostija riječ kojom bi se opisalo devijantno ponašanje šizogenih struktura. Pa da li to opozicioni poslanici treba da imaju restikcije i definisane koridore kojim mogu ograničeno da se kreću kroz Narodnu skupštinu strogo poštujući želje nosioca režima a ne Ustav, Poslovnik i zakone? Je li to Dodik sada javno govori da je opozicija nepotrebna i suvišna, da poslanici opozicije treba da ćute i slušaju ga ako žele da prime platu, i želi svima da pokaže da on ima apsolutnu vlast i moć, može nekažnjeno da radi šta hoće jer je pljačkom javnih resursa kupio izbore i poslanike i tako obezbjedio lažni legitimitet za nasilje?

Da li to treba uvesti nove platne razrede po kojim bi vlast imali jedne plate i povećana prava, a opozicija i kritičari režima umanjene plate, koeficijente i prava od vladajućih? Da li bi to bio samo uvod u legalizaciju postojeće podjele građana u dvije kategorije, privilegovane vladajuće oligarhije iz prvog reda, i obespravljene, ponižene i ugnjetavane građane drugog reda koje čine svi oni koji nisu članovi i pristalice režima i njihovih mafijaških organizacija, koje se pogrešno nazivaju vladajućim strankama? Pa ima li iko normalan, trezven i razuman u vladajućoj oligarhiji da kaže svojim šefovima da se umiju hladnom vodom i shvate da ovo nije srednji već 21. vijek, i da je prošlo vrijeme apsolutizma, anarhije, jednoumlja i crnih trojki?

Prijetnje, upotreba sile, lažne optužbe, diskurs i ophođenje prema političkim protivnicima je u najmanju ruku nedopustiv, i pitanje je hoće li građani, prije svega intelektualci i akademska zajednica, napokon podići glas, reagovati i reći da su javni pozivi na linč, lažne optužbe, konstrukcije, nazivanje izdajnicima i neprijateljima opasne stvari koje mogu da izazovu nesagledive posledice! Iako se ovo trenutno ne tiče svih, većina mora znati da će kad-tad svi doći na red i biti žrtve nasilja ukoliko se u poslednji čas ne reaguje i ne preduprijede neželjeni razvoj događaja.

I na kraju posebno treba naglasiti sramotno ponašanje većeg dijela međunarodne zajednice koja ćuti, otvoreno ili prikriveno podržava totalitarni režim i nasilje. Tome u prilog govori i činjenica da je Vigemark danas došao u Banjaluku da sa Cvijanovićkom i Dodikom razgovara o akcizama i MMF-u, i tako im otvoreno pruži podršku za nasilje i rušenje ustavnog poretka, umjesto da ih je kao predstavnik Evrope pitao zašto Narodna skupština Srpske trenutno podsjeća na Skupštinu Luja 16-og iz 1789. godine? Ma koliko se trudili da ostave drugačiji utisak, više je nego očigledno da međunarodnu zajednicu zanimaju samo krediti MMF-a, lični i interesi države koju predstavljaju, a ne stanje osnovnih ljudskih prava, sloboda i položaj građana u totalitarnom društvu.

Nebojša Vukanović