Ширење страха, амнестија Блајбурга и понижење Јасеновца

Додику је изгледа мало што је осрамотио и понизио све српске жртве усташког геноцида, предајући Јасеновачку грађу Хрватској, већ иде толико далеко да покушава амнестирати усташе и поредити жртве усташког терора са њиховиом џелатима. Додикова изјава да разумије Човића што одлази у Блајбург на помен усташама, јер и он иде у Јасеновац и друга стратишта, не само да амнестира усташе и релативизује њихове ужасне злочине и геноцид у коме је страдало милион Срба, већ на најбруталнији начин вријеђа све српске жртве, јер је недопустиво у било ком контексту поредити Јасеновац и Блајбург.

Додик на све начине покушава да оправда Блајбуршку коалицију, блиску сарадњу са Човићем и ХДЗ-ом, али умјесто да осуди величање и помен усташама, који су одговорни за највећи геноцид који је почињен над нашим народом у блиској прошлости, Додик понизно покушава пронаћи ријечи оправдања како му се стратешки партнер Човић не би наљутио!?  Изјавити како је „у реду пракса“ одласка у Блајбург, величање усташа и фашиста, у најмању руку је скандалозна и забрињавајућа.            

Страх је јака емоција која снажно утиче на понашање људи и доношење одлука, а ширење страха један је од најчешћих метода којом се служи режим у Републици Српској како би скренуо пажњу грађана и јавности са кључних проблема. Као што сам предвидио прије десетак дана, режим је упрегао све своје медије како би спиновао јавност, заталасао причу о мигрантској кризи и опасностима од досељавања великог броја миграната у БиХ, са циљем да се скрене пажња јавности са масовних протеста грађана због убиства Давида Драгичевића и новог таласа поскупљења.

Управо са циљем застрашивања грађана од досељавања неколико десетина хиљада миграната, углавном поријеклом из муслиманских земаља, Додик је синоћ у „Укршетници“ на РТРС-у тврдио да неће дозволити насељавање миграната у Републику Српску и промјену демографске слике у БиХ. Нажалост демографска слика је већ промијењена, али не због миграната, већ масовног исељавања становништва из Републике Српске због тешке економске ситуације, пљачке заробљене државе, лошег животног стандарда, притисака, несигурности, страха.. Нажалост суморни подаци показују да у Републици Српској тренутно не живи ни милион Срба, скоро трећина мање него након завршетка Отаџбинског рата, а највећи талас исељавања младих и читавих породица догодио се последњих година.

Неки рубни крајеви Српске, попут Љубиња, Улога, Калиновика или Трнова, су готово опустјели јер их је држава – зла маћеха, потпуно заборавила и опљачкала, уништила индустрију и распродала природна богатства, а становништво приморано да бјежи трбухом за крухом јер им је неодговорна власт убила сваку наду да ће бити боље.

Свима је познато да мигранти бјеже на запад, и да нико од њих нема никакву амбицију да из Пакистана или Сирије бјежи у најсиромашнију државу Европе, коју су чак престигли Албанија и Косово, и из које је процентуално побјегло више грађана него из Ирака, Пакистана и Авганистана.

Прије 25 година милиони људи са ових простора су пред ратом такође бјежали на запад, и требало би да покажемо бар мало разумјевања према невољницима који са бебама и малом дјецом прелазе хиљаде километара бјежећи од биједе, рата и сиромаштва. И они су, као недавно и ми, жртве глобалних размирица и сукоба. Мигрантска криза траје годинама, милиони људи су збринути на великом подручју од Турске до Њемачке и Шведске, а скоро нико се није задржао у БиХ. Због тога је јасно да је страх од масовног насељавања миграната и промјене демографске структуре у БиХ поприлично неоснован, и да је Додиков главни циљ да ширењем страха скрене пажњу са горућих проблема у друштву како људи не би причали о убиствима, пуцњавама, гориву и таласу поскупљења.        

О лажном русофилу који пузи пред ММФ-ом просећи паре од Американаца, и испуњавајући све њихове услове, од измјене закона до акциза, сувишно је говорити. На крају морам признати да сам се напокон сложио са Додиком у нечему, а то је у чињеници да су предстојећи избори од историјског значаја за опстанак Републике Српске и српског народа.

Додик најављује да би Српска могла нестати за нелолико година, а управо је режим највећа опасност која безобзирном крађом уништава саме темеље Републике Српске. Уколико, не дај Боже, Додик и његов лажни Патриотски блок издајника, лопова и дезертера настави да систематски разара и пљачка Републику Српску, као што је то ради већ 12 година, бојим се да исцрпљена, опљачкана и заробљена Српска не и преживјела још један мандат унутрашњих окупатора. Довољно је само сабрати страховите минусе и дуговања јавног сектора, од Електропроивреде и ХЕТ-а до Фонда ПИО и здравства, и схватити колико је ситуација озбиљна и какве су катастрофалне последице 12 година владавине бахатих и неодговорних.

 

Небојша Вукановић