palpal

SIPA podnijela prijavu protiv Rista Marića

risto-maric.jpg

SIPA podnijela prijavu protiv Rista Marića

Prema informacijama iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, SIPA je podnijela dva Izvještaja zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada u službi protiv direktora Šuma Srpske Riste Marića, te još tri osobe koje se sumnjiče za brojne zloupotrebe u postupcima javnih nabavki. Prema našim saznanjima, osmnjičeni su i direktor Šumskog gazdinstva „Romanija“ sa Sokoca Rade Dangubić, bivši direktor ŠG „Romanija“ Bojan Tošić, te te Dragan Grabovac, bivši direktor Šuma Srpske.

Inspektori SIPE su tokom istrage utvrdili da su osumnjičeni kao odgovorna lica, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama, nezakonito sklopili Ugovore sa preduzećem „Slaja komerc“ iz Istočnog Starog Grada, koje je na taj način steklo minimalno 500 000 maraka protivpravne dobiti. Osumnjičeni su kao odgovorna lica u Šumama Srpske sklopili čak 48 Ugovora sa „Slaja komercom“ postupkom direktne pogodbe bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a vezani su za izvoz slučajnog užitka te sječu, izradu i izvoz drvnih sortimenata.

SIPA je zadokumentovala i tužiocima predala dva Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, a u oba Izvještaja prvoosumnjičeni je direktor Šuma Srpske Risto Marić. Inspektori SIPE po prijavi istražuju i sporne Ugovore koje su Šume Srpske sklopile sa preduzeće „Dolovi D.O.O“ sa Sokoca, takođe nezakonito primjenjujući postupak direktne pogodbe bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Prema informacijama iz Tužilaštva BiH postoji velika vjerovatnoća da će zbog nadležnosti predmet biti proslijeđen na postupanje Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Nebojša Vukanović