palpal

СИПА „откочила“ истрагу о Џакули и УИО БиХ након текста о Ђуру Кнежевићу!

Пречесто дјелује да је борба против заробљених институција у овој напаћеној Земљи чуда узалудна, посебно у ово зло доба када се гаси и санкционише свако ко се усуди да изнесе критику, па је зато свака, па и најмања побједа, изузетно важна и вриједна помена.

Kрајем августа објавио сам текст о стању у Државној агенцији за истраге и заштиту СИПА, и о томе како је ХДЗ-ов кадар Ђуро Kнежевић, замјеник директора ове институције, у истој успоставио систем који му омогућава контролу над свим истражним активностима, као и утицај на токове поступака који се воде. Против Kнежевића су запослени у СИПИ поднијели више кривичних пријава, а и прије ступања на дужност био је осуђиван, што је у овдашњем систему вриједности очигледно добра препорука за напредовање.


Управо у тексту који сам објавио, навео сам како је Kнежевић одуговлачио и упорно опструисао слање неколицине извјештаја Агенције према Тужилаштву БиХ, а посебно оних који се односе на криминал у Управи за индиректно опорезивање. Најсвјежији примјер био је извјештај сачињен по налогу поступајућег тужиоца, а који се односио на тврдње изнесене у прилогу Центра за истраживачко новинарство под називом „Шефица и њени црнокошуљаши“. У овом прилогу ЦИН-а је до детаља огољен криминал и начин бруталног рекетирања који спроводе службеници Групе за сузбијање кријумчарења Регионалног центра Бања Лука, на челу са Џакули веома блиском Јеленом Мајсторовић, а у истом су саме жртве рекетирања и изнуда јавно проговориле пред камерама о својим искуствима са припадницима тзв. црнокошуљаша.

Поред потресних свједочења, од раније су у СИПИ постојала сазнања и обимна документација о тим и другим незаконитим дјелатностима службеника ове Групе, али је Kнежевић упорно блокирао достављање извјештаја, стављајући на исте примједбе како их је потребно додатно “сагледати”. Ипак, моји извори упућују да је, непосредно по објављивању текста, директор Агенције тражио да му се достави спорни извјештај, на истом прекрижио опаску “сагледати” и наложио његово упућивање у Тужилаштво, што се и десило свега три дана након објаве мог текста.

Извјештај је упућен против Јелене Мајсторовић, те њених сарадника из Групе за сузбијање кријумчарења РЦ БЛ: Раденка Поповића, Стеве Савића и Владимира Пузића, за кривична ђела злоупотребе службеног положаја или овлаштења из члана 220. Kривичног закона БиХ. О Џакулином односу према Мајсторовићки, од запошљавања без конкурса, вишеструког погодовања њеној каријери, награђивању без основа, запошљавању њене кћерке, до милионске имовине коју је именована стекла медији су већ детаљно извјештавали, а тема је чак била и предмет расправе пред појединим парламентарним комисијама, али је у оваквом систему, прилично очекивано, изостао конкретан епилог.


Да ли је јавна дискредитација и раскринкавање Ђура Kнежевића разлог због којег сада панично покушава напустити Агенцију за истраге и заштиту и обезбиједити себи другу синекуру?

По мојим сазнањима, Kнежевић лобира на све стране како би био именован на мјесто замјеника директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције. Наиме, замјенику директора из реда хрватског наорда, извјесном Драгану Слипцу, мандат је истекао 31.08.2021, те би Kнежевић радо преузео ту позицију, какве ли ироније!


Да је ово само почетак и да се у наредном периоду очекује интензивирање активности на истраживању и доказивању криминала у Управи за индиректно опорезивање, доказују и информације да је СИПА прошле седмице интензивно радила на провјерама робе и документације у Царинској испостави Градишка, али и да је у четвртак, у просторијама СИПЕ саслушан Џакулин помоћник за Сектор пословних услуга, Елвир Муминовић.

Kоје ће још афере угледати свјетлост дана кад се отворе ладице и архиве Ђура Kнежевића, и да ли у томе лежи разлог лудила препоштеног али тренутно пренервозног директора УИО Мире Џакуле, ускоро ћемо сазнати.