palpal

SIPA istražila veze UNIS Derventa, Slobomira, Agroherca i of-šor kompanija

sipa-foto-sipa.jpg

SIPA dokumentovala veze pranja novca iz UNIS Dervenat, SLOBOMIRA, Agroherca i of-šor kompanija

Prema našim saznanjima iz Tužilaštva BiH, inspektori SIPE nakon opsežne istrage predali su ovom Tužilaštvu Izvještaje o počinjenim krivičnim djelima protiv odgovornih lica iz firme „Agroherc“ i više povezanih firmi. Puno je spornih novčanih transakcija firme „Agroherc“ i of-šor kompanija koja se istražuju, i preko kojih je izvlačen novac iz pokradene Fabrike cijevi UNIS Derventa.Među mnogim zanimljivim činjenicama je i podatak da je suvlasnik preduzeća „Agroherc“ i bilećkog mlina kontraverzni Vladimir Popović Beba, bivši šef Biroa za odnose sa javnošću pokojnog Zorana Đinđića. Beba Popović sa 80 maraka (4%) i Aleksandar Tomić sa 1920 maraka (96%) osnivačkog uloga ortački su osnovali „Agroherc“ i kupili propali bilećki mlin i preduzeće „Žitoprodukt“, ali umjesto najavljene obnove proizvodnje i mljevenja žita ova firma melje i izvlači milione iz Fabrike cijevi UNIS Derventa.

SIPA je utvrdila da je „Agroherc“ kupio bilećki mlin i „Žitoprodukt“ u stečaju upravo novcima Fabrike cijevi UNIS Derventa koja je 24.1.2013. godine uplatila 300 000 evra na račun povezane firme „Balkan steel int“, a već narednog dana, 25.1.2013. „Balkan steel int“ je dao 300 000 evra pozajmice, koja nikada nije vraćena, preduzeću „Agroherc“ za kupovinu mlina i silova „Žitoprodukta“ u Bileći. „Balkan steel int“ je of-šor kompanija Gorana Tomića registrovana u Lihenštajnu i većinski je vlasnik UNIS Fabrike cijevi Derventa, a većinski vlasnik povezamnog „Agroherca“ je Aleksandar Tomić, Goranov rođeni brat. Braća Tomić su sinovi kontraverznog Dragana Tomića, dugogodišnjeg direktora i vlasnika kompanije „SIMPO“ iz Vranja, i najodogovorniji su za kriminal koji je Republici Srpskoj nanio štetu od preko 300 miliona maraka.

Iz Fabrike toplo valjanih cijeni UNIS Derventa izvučeno je najmanje 300 000 000 maraka, a SIPA je istragom utvrdila na koji način i preko kojih povezanih firmi je iznesen novac na račun povezanih pravnih lica i of-šor kompanija. Prije blokade računa, UNIS Derventa uvozila je toplo valjane trake iz Željezare Smederevo preko kompanije „Agroherc“ i „Plans global“, koja je u vlasništvu Rajka Milića iz Beograda, a nakon obrade izvozila cijevi preko posrednika kompanije „Balkan steel int“. Samo tokom jedne transakcije na račun „Balkan steel int“ otvoren u Makedoniji prebačeno je 5 miliona evra koje su kasnije podignute u gotovini i transferisane na račune više fizičkih lica u Makedoniji. Kompanije „Balkan steel int“ i „Plants global inc“ su ostvarivale veliku dobit izvlačeći, dok je UNIS Derventa tonula u minus jer nije mogla pokriti troškove poslovanja. SIPA je, između ostalog, ranije blokirala i 864 000 evra koje je of-šor kompanija „MFC Commodites“ uplatila na račun bilećkog „Agroherc D.O.O“ kako bi se preko ove fiktivne firme iz Bileće Ugovorom o asignaciji isplaćivale neto plate radnicima UNIS Derventa, i tako izbjegavalo plaćanje poreza, doprinosa i drugih obaveza državi.

Milionski iznosi iz UNIS Fabrike cijevi Derventa uplaćivani su i na račun firme „Plans global“ otvoren u Švajcarskoj, a zanimljivo je naglasiti da je upravo sa ovog računa u oktobru 2016. godine uplaćeno 3 000 000 evra na račun kompanije „SLOBOMIR“ za navodnu dokapitalizaciju posrnule Pavlović banke. Treba naglasiti da je kompanija „Plants global inc BiH“, koja je registrovana u BiH, sa samo jednim zaposlenim radnikom u 2016. godini imala promet od čak 8 974 745 KM.

Da je Vlada Željke Cvijanović dobro upoznata i umiješana u sva dešavanja sa izvlačenjem stotina miliona maraka iz UNIS Fabrike cijevi Derventa govori i podatak da su na 83-oj sjednici Vlade Republike Srpske održanoj 27.7.2016. usvojena Zaključci kojima se vrši reprogramduga UNIS Fabrici cijevi Derventa te do 31.12.2016. odgađaju blokade računa i plaćanje svih obaveza. Uprkos brojnim upozorenjima u javnosti, Vlada i MUP Republike Srpske nikada nisu pokušali da istraže poslovanje i zaustave izvlačenje stotina miliona maraka iz Republike Srpske na račune tajkuna i of-šor kompanija, te uništenje IGE kojoj je UNIS ostavio 80 000 000 evra izvoznih garancija koje mora da plati.

Iako je istraga još u toku, SIPA je dokumentovala sve zloupotrebe i novčane transakcije povezanih firmi i fizičkih lica i podnijela Izvještaj Tužilaštvu BiH. Ostaje da se vidi da li će Tužilaštvo BiH uraditi svoj dio posla i procesuirati odgovorne, i vratiti bar dio novca koji je nazakonito iznesen iz države uz prećutnu saglasnost brojnih zarobljenih institucija koje nisu radile svoj posao i tako omogućile da se državi pričini šteta od najmanje 300 miliona maraka.

Nebojša Vukanović