Sintetičko ulje iz Bileće palo u zaborav

Prije 8 godina, neposredno uoči opštih izbora oktobra 2010. godine, Milorad Dodik je helikopterom sletio u Bileću i pred masom građana sa Brankom Tupanjcem postavio kamen temeljac za Fabriku sintetičkih ulja. Dodik je obećao zapošljavanje najmanje 150 radnika, te podršku investitoru Tupanjcu od 10 000 000 maraka preko IRB-a, kako bi kupio mašine i opremu za novu fabriku.

    

Pala su velika obećanja, braća Vuković su već bila odredila kojih će 150 najzaslužnijih aktivista SNSD-a početi da radi u novoj fabrici i proizvodi sintetičko ulje za skupe automobile. Vladalo je veliko oduševljenje u radosnim masama koje su naivno vjerovale da će mala Bileća dobiti brend i postati prepoznatljiva u autoindustriji. Izbori su prošli, Dodik je dobio glasove i postao predsjednik, a od Fabrike ulje ostali su samo kamen temeljac i zidovi, kao uspomena na veliku prevaru.

Svaki pokušaj da tokom ceremonije svečanog polaganja kamena temeljca postavim pitanje ko će obezbjediti sredstva i tržište, kako osvojiti tehnologiju i obučiti kvalifikovanu radnu snagu da prerađuje naftu i proizvodi skupa sintetička ulja, kada se niko u Hercegovini do sada nije bavio sličnim poslovima, označeno je kao jeres i neprijateljski čin prema Bileći i Hercegovini, jer će projekat našeg Vođe riješti problem nezaposlenosti bilećke omladine.

Već poslije godinu dana, kada su bilećki stočari počeli da koriste zidove nesuđene fabrike da zatvaraju ovce i stoku, bilo je jasno da od projekta nema ništa. Tupanjčeva firma „Amerikan sintetik oil“ nikada nije imala nijednu marku prihoda i prometa, što je najbolji pokazatelj koliko su bile ozbiljne namjere i projekat. Dodiku je tada bilo važno da baci neki novi kamen u zemlju i da naivnim Hercegovcima lansira novo krupno obećanje, kako bi zaboravili 2006. godinu i kamen temeljac za ČEZ-ov drugi blok termoelektrane u Gacku.

Dodikov plan je uspio, a stotinjak kubika armiranog betona, uzaludno bačenog u zidine nesuđene fabrike ulja, opravdalo je investiciju i četiri godine predsjedničkog mandata, kojeg je dobio osmišljenom prevarom.

Već 2014. godine Bilećani su zaboravili veliku podvalu i prevaru, i ponovo progutali istu udicu, koju je ovaj put zabacio vizionar i Dodikov savjetnik Dragan Vučetić,  pokrećući čuveni projekat Nikole Tesle Šnajdera, koji je trebao uposliti sve žene u Hercegovini.

Šta je Dodik osmislio za novu izbornu kampanju i sezonu ljeto-jesen 2018. ostaje da se vidi. Ista predstava sa kamenom temeljcom, novim velikim projektom i podvalama će se sigurno ponoviti, a ostaje da se vidi da li će biti novih statista u jeftinoj predstavi, i da li će Hercegovci i 12 godinu za redom nasjesti na trikove i podvale najvećeg prevaranta koji se pojavio među Srbima u poslednjem vijeku.

 

P.S. Branku Tupanjcu Hercegovci će uvijek biti zahvalni za izgradnju Hercegovačke Gračanice na Crkvini iznad Trebinja i prenosu posmrtnih ostataka Jovana Dučića, ali ipak dilovi i manipulacije masama sa Dodikom, poput ove sa nesuđenom Fabrikom sintetičkih ulja u Bileći, svakako će ostati kao mrlja, i neće biti nešto čime će se ponositi ktitor Hercegovačke Gračanice.

 

Nebojša Vukanović