Sindikat RiTE Gacko oštro protiv Lukinog prijedloga i smanjenja plata

Juče sam objavio prijedlog mjera Luke Petrovića i članova Uprave Elektroprivrede Republike Srpske, kojim se između ostalog planira smanjenje plata svim zaposlenim u Holdingu za nekoliko stotina maraka, izazvala je veliku buru i nezadovoljstvo. Sindikalne organizacije, iako dobrim dijelom pod kontrolom vlasti, protive se novim Lukinim mjerama i smanjivanju plata. Odgovor Sindikalne organizacije Rudnika i Termoelektrane Gacko Upravi EPRS prenosim u cjelosti.

 

Sindikalna organizacija

Rudnik i Termoelektrana

             Gacko

Predmet: Odgovor po dopisu MH ERS broj 01-853-21/20

 

Poštovani,

Postaje krajnje neozbiljno odgovarati na vaše dopise na koje stavite i datume koji nisu bili toga dana jer smo juče odgovarali na vaš dopis a danas opet neki novi dopis sa datumom od prekjuče.Ako nas ne uvažavate kao partnere onda nam nemojte slati ni dopise a mi ćemo znati kako ćemo reagovati a vi budite spremni na materijalnu i krivičnu odgovornost jer vašim dopisima izazivate strah i paniku među radnicima i vaše odluke su u suprotnosti sa odlukama državnih organa RS.Pitamo se ko vam je dao to pravo, za koga radite, i da li mislite da vi možete da ugrozite egzistenciju vaših zaposlenih?

E pa mi vam kažemo da ne možete, jer vam to mi nećemo dozvoliti, jer su vaši zaposleni stvarali ovu državu, i djeca onih koji su dali svoje živote za RS ili u njene temelje ugradili dio svog tijela. Nećemo vam dozvoliti da kršite Zakone, Kolektivni Ugovor i važeće Pravilnike.Apsolutno izgubivši povjerenje u vas i vašu dobronamjernost moramo vam prokomentarisati pojedine tačke iz vašeg dopisa koji ste poslali 01.04.2020 godine ako isti nije prvoaprilska šala, i to kako slijedi:

1.Pitamo vas ko nas je doveo u ovu situaciju? Vi ili radnici? Ako želite da vam pobrojimo vaše tzv.razvojne projekte i gdje ste trošili (čitajte bacali narodne pare) samo recite, ali nije vrijeme da vam to pišemo jer vi to odlično znate.

  1. Ovaj zaključak vrijeđa inteligenciju u smislu da svi trebaju kontrolisati troškove, pa valjda je to svakodnevni i kontinuirani zadatak.
  2. Da bi bilo koje preduzeće izdalo garanciju na ovaj vaš predlog prvo vi morate garantovati jer ste sve centralizovali i Zavisnim preduzećima dajete na kašičicu. I moramo konstatovati da se ponašate kao gospodari života i smrti. Samo ćemo vam reći da je ova Termoelektrana naša i ovaj Rudnik i da vam nećemo dozvoliti da je uništavate u kontinuitetu (direktno vi iz Uprave MH ERS) jer od njenog postojanja zavisi egzistencija 1950 članova sindikata i njihovih porodica.

  1. Tražimo od Uprave RiTE Gacko da vam ne da saglasnost na ovu mjeru dok ne dostavite prijedlog aneksa ugovora o međusobnim ekonomskim odnosima jer nakon što smo obavijestili radnike kakve im mjere spremati oni više izražavaju zabrinutost vašim ponašanjenjem nego epidemijom virusa. Vi sijete strah među ovaj narod, vi nas dovodite u sumnju da se pitamo za koga radite i čije interese zastupate.

9.Nabavka HTZ opreme mora da bude na vrijeme i svi radnici u svakom trenutku moraju da imaju priliku da je zaduže u skladu sa Zakonom o rudarstvu i Aktom o procjeni rizika. Vaša formulacija je proizvoljna i nije u njoj sadražana elementarna potreba radnika angažovanih na poslovima koje nije dozvoljeno obavljati bez potrebne HTZ opreme.

  1. Ovakvom formulacijom kršite postojeće akte, od ZOR, KU i mimo istih uvodite neko novo radno vrijeme i konstatujete da ćete lažirati broj sati. Otkud vam to pravo? Stav je jasan da vam neće biti dozvoljeno kršenje postojećih akata a ukoliko ih neko prekrši poručujemo vam da vam slijede tužbe a zaposlene i javnost još danas obavještavamo na šta ste spremni. A spremni ste da onim radnicima od kojih zavisi funkcionisanje sistema i proizvodnje i distribucije električne energije zavučete ruku u džep umanjenjem njihovih primanja umjesto da iznalazite mogućnosti kako da ih nagradite.  To govori o vama!
  2. Ovu tačku vašeg dopisa možemo komentarisati samo kao nebulozu ili elementarno ne poznavanje KU i Pravilnika koji su potpisani u svim ZP na osnovu ovoga člana KU. Ako vi ne možete da ista dokumenta pročitate mi vam se stavljamo na raspolaganje da vam ih dostavimo i razjasnimo. Moramo vas razočarati ali sva akta koja su na snazi ne možete ukinuti bez našeg pristanka a mi nikada nećemo dozvoliti da radimo protiv opšteg enteresa građana, preduzeća, naroda i države. Zamislite se vi gdje se još može štediti.
  3. Ova odredba može da stoji ali u smislu da ostaje obaveza isplate jer je definisana pravnim aktima.
  4. Ova formulacija ne može da stoji već mora da glasi kao obaveza isplate u toku kalendarske godine i to dinamikom kada koje preduzeće dođe u situaciju da isplatu regresa može obezbijediti u cjelosti.

24.Ponuđeno rešenje nema uporište u bilo kom aktu i za sobom povlači zakonsku odgovornost. Ponovo vas obavještavamo da postoje tačno definisane procedure kako se neko može angažovati na prekovremenom radu. Ovakav vaš prijedlog je usmjeren direktno protiv proizvodnje i neophodnih procesa rada i ne shvatljivo je da se zalažete da kaznite one radnike koji svojim radom se zalažu za nesmetanu proizvodnju kubika otkrivke, tone uglja i megavata električne energije.

  1. Bilo koji osnov osim osnova dobrovoljnosti je apsolutno ne prihvatljiv i ukoliko se bude nametalo rešenje radićemo protiv toga. Ne znamo zbog čega sumnjate u našu humanost i solidarnost kada smo je pokazali nebrojano puta. Isti nam predlog šaljete već tri puta i nikako da vam objasnimo,pa se pitamo o čemu se radi o vašoj sujeti ili testu da vidite ima li spremnih da prihvate diktaturu. E pa gospodo nema spremnih.

 

S poštovanjem ,

 

Sindikat RiTE Gacko

Željko Tepavčević