palpal

Šetnje mobilnih timova po skupovima SNSD-a

Kako bi stvorili privid o masovnosti na predizbornim skupovima i podršci naroda, u SNSD-u su formirali mobilne grupe saatavljene od svojih mladih članova, uglavnom radnika javnih preduzeća i onih koji čekaju podao, koji se vrte po skupovima i popunjavaju rupe. Tako su mladi Dodikovci iz Trebinja, Nevesinja i ostalih dijelova Hercegovine juče bili na predizbornim tribinama u Bileći i Gacku, kako bi pomogli da se napune dvorane, i tako ostave utisak na neupućene da su i dalje snažni, iako su im sve galije potopljene.

Svaka izborna jedinica ima bar jedan mobilni tim, koji se sa zastavama angažuje svako veče i autobusima javnih preduzeća prebacuje sa jednog na drugi parrijski skup. Sve me umnogome podsjeća na Njemačku 1932 i 1933. godine kada su na ponovljenim izborima Rudolf Hes, Gebels, Gering i Albert Šper osmislili prebacivanje kamionima članova SA odreda iz jednog dijela grada u drugi, a kolone  jednih te istih nacional-socijalista sa bakljama u rukama su cijelu noć kružile ulicama i pjevale stranačke pjesme. Radnici u fabrikama  bi ujutro prepričavli kako se pjesma čula cijelu noć u različitim dijelovima grada, i psihologija mase je tako uticala na glasače, jer većina nažalost ne misli svojom glavom već ide za onim koji djeluje snažniji, brojniji i za koga misle da će osvojiti vlast.

Kruženjem vode u prirodi ona se prvo kao para vine u visine, a potom se ohladi, kondenzuje i padne na dno. Kruženje SNSD-ovaca po skupovima umnogome me podsjeća na kruženje vode, i po svoj prilici trenutno su u fazi hlađenja i kondenzacije, a za dvije nedelje trebale bi početi padavine.

 

Nebojša Vukanović