Seobe

Vrijeme je masovnih seoba i migracija naroda, a cijele porodice bježe sa ovih prostora, jer ne žele da žive u  provizorijumu u kome vlada haos, mafija, nepravda i anarhija. Uglavnom odlaze mladi, obrazovani i sposobni, a posledice masovnih seoba, ne samo demografske, su pogubne. Da su čak i pripadnici vladajućih struktura nezadovoljni i napuštaju Bolji entitet govori i fotografija koju je objavila Mira Lolić Močević, bivša direktorica programa RTRS-a.

Mira Lolić Močević je vjerno služila režimu, uz Dragana Davidovića je bila jedan od stubova i nosilaca projekta zarobljavanja RTRS, koji je pretvoren od javnog servisa svih građana u partijsku televiziju. Ipak Lolićka je potrošena i marginalizovana, odbačena kao stara krpa, i tek sada, kad za njemu kćerku nema posla i hljeba, shvata u kakvoj državi živimo i kome je služila.

Nažalost tek kada budu potrošeni, iskorišteni i odbačeni, saradnici i stubovi režima shvate u kakvoj su bili zabludi i kakvom su zlu služili. Trenutna korist bude i prođe, ali su posledice ropstva i rđave uprave dugotrajne. Nadam se da će se mnogi opametiti i shvatiti u kakvoj su zabludi, prije nego dožive sudbinu odbačenih, ili će za nekoliko godina seobe Milorada Dodika preteći patrijarha Arsenija Čarnojevića. Jedina je razlika što je patrijarh Arsenije bio na čelu naroda koji je bježao od zuluma i tetora okupatora, dok Dodik progoni i protjeruje sopstveni narod, gore od bilo kog okupatora u prošlosti.

 

Nebojša Vukanović