palpal

Seobe i diobe pokajnika RTRS-a Marka Vejića

Šetanje novinara pokajnika Marka Vejića po RTRS-u najviše sliči na mjesečeve mjene, čas ga ima, čas ga nema. Prvo sedam dana uređuje emisiju, potom mjesec dana daje otkaz zbog cenzure i pritiska na RTRS-u, potom se vraća i dva mjeseca vodi Pečat, pa ponovo nestane par sedmica, pa se na kraju ponovo odnekud ukaže kao voditelj i urednik pokajnik Srpske Danas.

Sudeći po današnjoj objavi na društvenim mrežama, pokajnik je opet nešto zglajzao kod kerbera Siniše Mihailovića ili urednika Draška Milinovića, pa je ponovo smijenjen. Vejić je obavjestio svoje pratioce da „odlukom menadžmenta RTRS-a više nije urednik i voditelj emisije Srpska danas… Ponosan sam urađenim, vidimo se u nekim drugim emisijama“.
Sudeći po ovoj objavi Vejić nije trajno uklonjen sa ekrana, mada se njemu nikada ne zna, već bi uskoro mogao da se ponovo pokajnički ukaže u Jutarnjem programu ili zabavnim emisijama, jer je u informativnim očito ispucao sve bonuse režimskih urednika, koji traže samo odane i poslušne koji će svakodnevno sa strašću da veličaju lik i (ne)djelo lažnog mesije i Oca nacije Milorada Dodika.


Februar je baš nezgodan mjesec za Vejića, jer je upravo u februaru 2016. godine dao otkaz na RTRS-u, zbog nevjerovatnog pritiska političara i vlasti na Javni servis i nemogućnosti objektivnog rada i informisanja, kako je Vejić obrazložio svoj otkaz. Vejić je tada dao više intervjua u kojima je govorio o pritisku režima i političara vladajuće stranke na novinare RTRS-u, nemogućim uslovima za rad i izvještavanje, i tako pridobio simpatije javnosti.                                                                                                
Ipak poslije samo par mjeseci tihovanja, Vejić se nečujno na prstima vratio na RTRS kao da ništa nije bilo, pokajnički poljubio ruku kerberu Siniši i Drašku, i nastavio po starom da spinuje, obmanjuje, manipuliše građanima i bude jedan u nizu urednika-slugu režima. Posebno je zanimljivo što je Vejić smijenjen u danu kada je javnost saznala da su pravosudne institucije potvrdile da RTRS laže i obmanjuje građane, i da je njihov spin o Sorošu uoči protesta u Banjaluci bio isfabrikovana laž i podvala, zbog koje će kerber, Veletićka i direktor kad-tad morati da odgovaraju.

Vejić je prije par mjeseci imao peh da mu se u uživo u emisiju Srpska danas javi koleginica iz vremenske prognoze, koja je postala poznata po vijesti o lažnom poljoprivredniku, uzgajivaču krompira i piscu Nikoli Špiriću, i otvoreno kaže kako RTRS ne poštuje Zakon o radu, i kako je ona jedna od brojnih radnika RTRS-a koja godinama radi na crno bez plate i doprinosa.


Fabrika mržnje, laži i zla je postala društveno najopasniji medij jer svakodnevnom prljavom kampanjom, širenjem mržnje, straha, laži, spinova i raspirivanjem nacionalnih tenzija kontaminira javni prostor, izaziva napetost i tenzije. Seobe i diobe pokajnika Marka Vejića, kao i svakodnevni skandali i režiji režimskih urednika RTRS-a, pokazuju da je ova Javna kuća ušla u poslednju terminalnu fazu raspadanja, i da je neophodna velika čistka i provjetravanje kako bi RTRS ponovo postao istinski i objektivni javni servis građana Srpske, a ne palica u rukama režima.

 

Nebojša Vukanović