Selfi, klovnovi i video iz Vašingtona

Idemo naprijed, i to krupnim koracima. Lani je premijerka bila na inauguracijskom „balu“ kilometar od Trampa u masi od milion ljudi, a ove godine već je ušla u zatvoren prostor tokom Molitvenog doručka, i bila na stotinjak metara od američkog predsjednika. To su mali pomaci za Željku Cvijanović, ali krupni za Republiku Srpsku i njenog predsjednika.

Ono što je posebno treba istaći, kako javlja RTRS, je činjenica da se kadar sa našom premijerkom, i njen sto sa gostima, našao u video prilogu sa Trampovim govorom koji je on objavio na svom tviter nalogu! Ovo kao udarnu vijest dana ističe RTRS, a kerber S. Mihailović nezvanično saznaje da su lično Tramp i Melanija insistirali da se Željka nađe u kratkom kadru kojim je prekriven rez, što je još jedan pokazatelj dobrog položaja i ugleda Republike Srpske!?

Uz predsjednički molitveni doručak,  premijerka je obavila i molitvu MMF-u za novi kredit, što je za nju i režim od najvećeg značaja. Kao i lani, nasuprot lažnom busanju u prsa u Banjaluci, spinovima o Sorošu, pričama o Putinu i Rusiji, u Vašingtonu se pokazala velika servilnost, poniznost i spremnost na sve ustupke MMF-u, kako bi se sklopio novi aranžman i stigli dolari. Vrijeme će pokazati kad će na doboš i rasprodaju stići Elektroprivreda RS i poslednja preostala prirodna bogatstva.

Sve je isto kao lani, premijerka je isprosila dolare, uradila više selfija i pokazala javnosti dobru rezoluciju kamere svog telefona, samo na selfijima nema Dačića i Tilersona.

Manipulacije i spinovanje javnosti režimskim medijima, selfiji, pojavljivanje u prekrivalicama, slikanje u masi od milion ili par hiljada ljudi pokušava se lakovjernim i neupućenim predstaviti kao veliki uspjeh.

Umjesto suvišnog trošenja mastila na Šojiće i klovnove, koji nažalost trenutno obavljaju važne dužnosti, treba se prisjetiti Titove posjete Niksonu 1971. kada je u jeku kubanske krize u Bijeloj kući pred novinarima zapalio tompus „Havanu“. Kad mu je domaćin Nikson rekao da se u Bijeloj kući ne puši, Broz je odgovorio „blago vama“ i nastavio da fućka pred iznenađenim novinarima.

Nije problem što naši današnji naši Šojići i klovnovi prave selfije, kao dječica i tinejdžeri na putovanju, već što to pokušavaju prikazati kao veliki diplomatski uspjeh i pobjedu. Još je veći problem ukoliko većina naroda to odobrava i smatra uspjehom, jer to pokazuje da smo potpuno razoreno i negativnom selekcijom uništeno društvo.

Nebojša Vukanović