Селективна 13 плата и чудне наредбе Родољуба Драшковића

Пријатно је јавност у Херцеговини изненадила вијест да је радницима компаније Свислајн прехрамбена индустрија у Требињу исплаћена 13 плата за новогодишње празнике, као награда за добар рад током прошле године. Свакако да је овај потез власника за похвалу, имајући у виду да је рецимо у локалном требињском јавном Комуналног предузећу последња плата запосленима смањена за 50 марака, а  врло могуће да је одлука о исплати 13 плате последица притиска и  скретања пажње јавности на лош положај радника у цијелој Републици Српској. Међутим селективна исплата 13-те плате, коју су примили само радници у производњи, и то не сви већ само они који током године нису ни дана били на боловању, унијела је раздор међу запослене.

Плату нису примили радници запослени у трговини и СЛ дисконтима, радници у металном сектору СЛ Индустрија алата, као ни радници у администрацији. Можда није сваком раднику посао једнако тежак, али то се регулише висином личног дохотка и ружно је одвајати и дијелити раднике, стварати лошу атмосферу и незадовољство. Зато очекујем да се грешка и нрправда исправе, да 13-ту плату добију и производни радници у металном сектору – СЛ Индустрији алата, трговини, администрацији..

Родољуб Драшковића јесте екстремно ексцентрична личност, али су недопустива иживљавања, залажење у приватни живот, потези и одлуке које се косе не само са здравим разумом већ и са законима и Уставом. Слобода политичког изражавања је уставом загарантована, и сулуда је Одлука Драшковића да под пријетњом отказа својим радницима забрани политичко дјеловање и чланство у некој партији.

Портал  Директ је објавио Драшковићеву  „Наредбу“ да ће сви радници добити отказ уколико буду чланови неке партије, што је сулудо. Неком ко се залаже да деполитизацију друштва и смањење утицаја партија оваква одлука иде у прилог, али нико нема право да крши законе и уставом загарантована права грађана. Драшковић мисли да је само он Богом дан да се бави политиком, тргује са политичарима на власти зарад личних интереса, поиграва се са људима а да његови радници буду послушни робови и грађани другог реда који немају право да мисле и доносе одлуке. Своје евентуслне фрустрације што му Лука и Додик нису пребацили 20 милиона за Клинички центар у Граду сунца, и закулисане радње око рачуна и градње нове Гимназије, требао би лијечити на неком другом мјесту а не преко леђа својих радника.

Иако су институције заробљене, очекујем да Инспекција и организације за заштиту људских права реагују и натјерају ексцентричног Драшковића да поништи сулуду „Наредбу“, јер је овакво девијантно понашање недопустиво.

 

Небојша Вукановић