Sekuritatea

Nikolaj Čaušesku i njegova supruga Elena decenijama su diktatorski upravljali Rumunijom oslanjajući se prije svega na represiju i pritisak tajne policije, zloglasne Sekuritatea. Rumuni su preživljavali u gladi i velikom siromaštvu, od skromnih sledovanja salame i hrane, dok se bračni par Čaušesku iživljavao nad sirotinjam, uživajući u raskoši i luksuzu poput vlastele i kraljeskih porodica.

 

Sekuritatea je hapsila i progonili Rumune, tražila unutrašnje neprijatelje, špijune, izdajnike i strane plaćenike, a dovoljno je bila najmanje sumnja da se neko baci u tamnicu i okove. Ipak nije zabilježeno, ili meni nije poznato, da su tokom višedecenijskog terora hapšene osobe zbog izlaganja lutaka i dječijih igračaka na Trgu.

Hapšenje Stevana Blagića na Trgu u Banjaluci primjer je da Dodikova i Lukačeva Sekuritatea prevazilazi rumunsku i diktatoru Nikolaja Čaušeskog, a samo je pitanje hoće li za najnovije hapšenje ministar Dragan Lukač dobiti još neki orden. Cilj je jasan – uplašiti građane i narod, sijati strah i tako preduprijediti bilo kakav otpor režimu i neko masovnije javno okupljanje.

Stranci i međunarodna zajednica, koju je dobro jedan građanin u anketi nazvao kurvom, uporno ćuti na nasilje, teror, bezakonje i kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava, i tako prećutno pruža jasnu podršku domaćim tirjanima. Ona je najveće zlo, pokrovitelj zla, jer svojim kreditima, podrškom i nečinjenjem održava zlo, ratne profitere, populiste, lažne patriote i zločince na vlasti decenijama. I dok se Evo Morales u Boliviji ruši preko noći, zbog navodnih  izbornih mahinacija, stranci u BiH su slijepi na svo nasilje i zčoupotrebe jer državom upravljanju njihove poslušne marionete.

Teško se maloj grupi buntovnika boriti protiv domaćih, unutrašnjih i spoljnih okupatora, ali neka bude borba neprestana do konačne pobjede i oslobođenja od okupacije, spoljne i unutrašnje.

 

Nebojša Vukanović