Секуритатеа

Николај Чаушеску и његова супруга Елена деценијама су диктаторски управљали Румунијом ослањајући се прије свега на репресију и притисак тајне полиције, злогласне Секуритатеа. Румуни су преживљавали у глади и великом сиромаштву, од скромних следовања саламе и хране, док се брачни пар Чаушеску иживљавао над сиротињам, уживајући у раскоши и луксузу попут властеле и краљеских породица.

 

Секуритатеа је хапсила и прогонили Румуне, тражила унутрашње непријатеље, шпијуне, издајнике и стране плаћенике, а довољно је била најмање сумња да се неко баци у тамницу и окове. Ипак није забиљежено, или мени није познато, да су током вишедеценијског терора хапшене особе због излагања лутака и дјечијих играчака на Тргу.

Хапшење Стевана Благића на Тргу у Бањалуци примјер је да Додикова и Лукачева Секуритатеа превазилази румунску и диктатору Николаја Чаушеског, а само је питање хоће ли за најновије хапшење министар Драган Лукач добити још неки орден. Циљ је јасан – уплашити грађане и народ, сијати страх и тако предуприједити било какав отпор режиму и неко масовније јавно окупљање.

Странци и међународна заједница, коју је добро један грађанин у анкети назвао курвом, упорно ћути на насиље, терор, безакоње и кршење основних људских и грађанских права, и тако прећутно пружа јасну подршку домаћим тирјанима. Она је највеће зло, покровитељ зла, јер својим кредитима, подршком и нечињењем одржава зло, ратне профитере, популисте, лажне патриоте и злочинце на власти деценијама. И док се Ево Моралес у Боливији руши преко ноћи, због наводних  изборних махинација, странци у БиХ су слијепи на сво насиље и зчоупотребе јер државом управљању њихове послушне марионете.

Тешко се малој групи бунтовника борити против домаћих, унутрашњих и спољних окупатора, али нека буде борба непрестана до коначне побједе и ослобођења од окупације, спољне и унутрашње.

 

Небојша Вукановић