Šefik i Staša u patriotskom zagrljaju

Maske su ponovo pale. Nakon što je tokom prethodnog pokušaja usvajanja akciza u Predstavničkom domu  Staša Košarac imao vruću liniju sa Bakirom Izetbegovićem i sinhronizovao glasanje poslaničkih Klubova SDA i SNSD-a, danas je saradnja spuštena na nešto niži nivo. U pauzi sjednice na kojoj se po ko zna koji put raspravlja o povećanju akcija na gorivo za 18 feninga, Staša Košarac je sa Šefikom Džaferovićem dogovarao zajedničke korake kako bi se na silu, suprotno Poslovniku i zakonima, proguralo povećanje akciza.

Košarac je mjesecima i godinama tražio smjenu i optuživao Šefika Džaferovića da je odgovoran za ratne zločine nad Srbima na Vozući, jer je navodno kao ratni šef policije u Zenici bio odgovoran za zločine koje su počinili džihadisti, pripadnici iz zloglasne jedinice „El mudžahid“. Košarac i SNSD su zbog toga redovno napuštali sjednice parlamenta i bojkotovali Šefika, ali su srpske žrtve naprasno zaboravljene čim su na red došle akcize, novi nameti, uslovi MMF-a i svjetskih bankara. Košarac je došao do stola predsjedavajućeg i u prijatnom razgovoru koordinisao dalje korake novih partnera, poslanika SDA i SNSD-a, koji su se naprasno ujedinili u namjeri da uvedu nove namete građanima.                       

Pažljivo zagledana u Šefika, sve je budno pratila i podržavala Dušica Dušanka Majkić, te ministar finansija i predstavnik HDZ-a Vjekoslav Bevanda. Jedino je čudno što kod Šefika nije došao i Nikola Špirić, kako bi se sa nostalgijom prisjetio srećnih vremena i mandata od 2002. do 2006. kada je sa  Šefikom Džaferovićem skupa predsjedavao Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH.

Nova „Grande koalicija“, licemjerno ponašanje SNSD-a i dogovori sa SDA i HDZ-om o nasilnom i nezakonitom pokušaju povećanja akciza na gorivo, najbolji demaskiraju lažni patriotizam i dvoličnost Dodikovih pulena, koji su spremni na sve ako će im to omogućiti da dođu do novca i opstanu na vlasti.

 

Nebojša Vukanović