Сарајевски ифтари Сташка Несташка

Дуго је трајао пут и преображај актуелног министра спољне трговине БиХ Сташка Несташка, од четника-почетника који брани напаћено српство подижући тензије умјесто крста на Златишту са побратимом Браниславом Дукићем, напуштања сједница парламента и напада на Шефика Џаферовића због муџахедина и страдања Срба на Возући, до сталног истицања БиХ заставе, пробосанске политике, чекања пуцња топа и ифтара у сарајевским ресторанима. Сташко Несташко тако се успио преобратити од  тврдокорног српског националисте, који је годинама лажно србовао као прави популиста, нападао политичко Сарајево, Бакира, Бошњаке, декларације СДА, најављивао са својим шефом референдуме и независност Српске, до снисходљивог и послушног сарајевског министра, Бакировог и Шефиковог партнера, праве раје са Чаршије која ифтари по сарајевским ресторанима, троши министарску репрезентацију како би се додворио и поправио имиџ несташног дјечака.

Судећи по синоћњој обилној трпези, Сташа је био баш огладнио, одужило му се од ићиндије, а вјерујем да су традиционалне босанске севдалинке и угодна атмосфера сарајевске Чаршије додатно појачале апетит па је морао запалити један чибук дувана како би пао у потпуни севдах. Док је био обичан смртник и избјеглица у Вишеграду смотало би се понекад и мало шкије у ризлу, а сада се дими и пуши томпус јер треба бити на нивоу, какав заслужује положај министра. Надам се да само није понио своју брљу, коју продају под воћну ракију, јер кажу да баш удари у главу, а не ваља пити ракије током рамазана, то је ваљда научио до сада

Све до прошле године Сташко Несташко би се кришом дошуњао до Башчаршије и Жеље како би појео омиљену порцију ћевапа, а сада су му, као правим припаднику џет-сета, сва врата отворена.

По мојим сазнањима Радмановић је синоћ након скандала и акције сарајевске полиције, која је Сташи и екипи написала казне и прекинула Корона журку у доба пандемије, звао Додика и тражио да се несташни Сташа смијени, али ко још пита нешто Радмановића и Додика. Важно је да се Бакир не наљути, стави вето на Лучића и затражи смјену Кошарца, онда би било густо, јер Бакирова је задња, мора се поштовати. Повлачење Божовића пред Бакиром показало је ко је главни у Сарајеву, кога морају да слушају Додик, Сташа, Радмановић, Стевандић и остала црвена репрезентација.

Скандали Сташка Несташка ускоро ће пасти у заборав ако му се у министарском тандему придружи још млађани Лучић, несташни дјечак који је једва, са сто мука, некако са поправним завршио средњу школу, али је прошао Нешићеву брзу обуку и постао прекаљени кадар ДНС-а. Ако Бакир не да вето, тек ће онда бити журку, афера и меса за жуту штампу и таблоиде.

Драго ми је да се Сташко Несташко вратио на своја фабричка подешавање и ране почетке, у 2005. годину када је предлагао измјене Дејтона, укидање Републике Српске и прављење грађанске и мултиетничке Босне и Херцеговине, али би поред послушника из Партије, Мрде, Лакете и осталих, требао запослити неког озбиљног, искусног и образованог човјека за савјетника како би га упозорио када у својим несташлуцима пређе црвену линију.

 

Небојша Вукановић