Sarajevski iftari Staška Nestaška

Dugo je trajao put i preobražaj aktuelnog ministra spoljne trgovine BiH Staška Nestaška, od četnika-početnika koji brani napaćeno srpstvo podižući tenzije umjesto krsta na Zlatištu sa pobratimom Branislavom Dukićem, napuštanja sjednica parlamenta i napada na Šefika Džaferovića zbog mudžahedina i stradanja Srba na Vozući, do stalnog isticanja BiH zastave, probosanske politike, čekanja pucnja topa i iftara u sarajevskim restoranima. Staško Nestaško tako se uspio preobratiti od  tvrdokornog srpskog nacionaliste, koji je godinama lažno srbovao kao pravi populista, napadao političko Sarajevo, Bakira, Bošnjake, deklaracije SDA, najavljivao sa svojim šefom referendume i nezavisnost Srpske, do snishodljivog i poslušnog sarajevskog ministra, Bakirovog i Šefikovog partnera, prave raje sa Čaršije koja iftari po sarajevskim restoranima, troši ministarsku reprezentaciju kako bi se dodvorio i popravio imidž nestašnog dječaka.

Sudeći po sinoćnjoj obilnoj trpezi, Staša je bio baš ogladnio, odužilo mu se od ićindije, a vjerujem da su tradicionalne bosanske sevdalinke i ugodna atmosfera sarajevske Čaršije dodatno pojačale apetit pa je morao zapaliti jedan čibuk duvana kako bi pao u potpuni sevdah. Dok je bio običan smrtnik i izbjeglica u Višegradu smotalo bi se ponekad i malo škije u rizlu, a sada se dimi i puši tompus jer treba biti na nivou, kakav zaslužuje položaj ministra. Nadam se da samo nije ponio svoju brlju, koju prodaju pod voćnu rakiju, jer kažu da baš udari u glavu, a ne valja piti rakije tokom ramazana, to je valjda naučio do sada

Sve do prošle godine Staško Nestaško bi se krišom došunjao do Baščaršije i Želje kako bi pojeo omiljenu porciju ćevapa, a sada su mu, kao pravim pripadniku džet-seta, sva vrata otvorena.

Po mojim saznanjima Radmanović je sinoć nakon skandala i akcije sarajevske policije, koja je Staši i ekipi napisala kazne i prekinula Korona žurku u doba pandemije, zvao Dodika i tražio da se nestašni Staša smijeni, ali ko još pita nešto Radmanovića i Dodika. Važno je da se Bakir ne naljuti, stavi veto na Lučića i zatraži smjenu Košarca, onda bi bilo gusto, jer Bakirova je zadnja, mora se poštovati. Povlačenje Božovića pred Bakirom pokazalo je ko je glavni u Sarajevu, koga moraju da slušaju Dodik, Staša, Radmanović, Stevandić i ostala crvena reprezentacija.

Skandali Staška Nestaška uskoro će pasti u zaborav ako mu se u ministarskom tandemu pridruži još mlađani Lučić, nestašni dječak koji je jedva, sa sto muka, nekako sa popravnim završio srednju školu, ali je prošao Nešićevu brzu obuku i postao prekaljeni kadar DNS-a. Ako Bakir ne da veto, tek će onda biti žurku, afera i mesa za žutu štampu i tabloide.

Drago mi je da se Staško Nestaško vratio na svoja fabrička podešavanje i rane početke, u 2005. godinu kada je predlagao izmjene Dejtona, ukidanje Republike Srpske i pravljenje građanske i multietničke Bosne i Hercegovine, ali bi pored poslušnika iz Partije, Mrde, Lakete i ostalih, trebao zaposliti nekog ozbiljnog, iskusnog i obrazovanog čovjeka za savjetnika kako bi ga upozorio kada u svojim nestašlucima pređe crvenu liniju.

 

Nebojša Vukanović