palpal

Saopštenje Za pravdu i red – liste Nebojše Vukanovića

Za pravdu i red.png

Saopštenje Za pravdu i red – Liste Nebojše Vukanovića

Meta je pogođena „u sridu“. To pokazuje i činjenica da je kompetno rukovodstvo HET-a, izuzev najodgovornijeg sekretara Luke, poskakalo kao opareno i po prvi put organizovalo vandrednu konferenciju za novinare kako bi pokušalo da pronađe alibi za nezakonite i nepotrebne javne nabavke, te pokuša nemušto da odgovori na pitanje zašto se u vrijeme krize i poskupljenja struje i dalje bahato troše ogromna sredstva za nepotrebnu opremu i radove.

Trebinjski vinari su među najbogatijim građanima Trebinja, pa su vjerovatno poslednji koji bi trebali da dobiju pomoć od Hidroelektrana na Trebišnjici. Pojedini trebinjski vinari bliski vlastima, prije svega vinarije „Vukoje“ i „Tvrdoš“, prethodnih godina dobile su milionske povoljne kredite od Vlade Republike Srpske i IRB-a, državno zemljište pod koncesiju, brojne podsticaje i plasman vina za reprezentaciju u javnim ustanovama i preduzećima. Članovi „Vinosa“ sami su trebali da se organizuju, prikupe dio sredstava i u saradnji sa resornim Ministarstvom poljoprivrede RS nabave neophodne aparate i opremu. Neutemeljene, uvredljive i maliciozne su tvrdnje Udruženja vinara „Vinos“ iznesene u nepotpisanom anonimnom Saopštenju, da je cilj mojih optužbi na račun rukovodstva HET-a da ugrozim proizvodnju vina u Hercegovini. Dok su vinari ćutali i čekali da neko drugi riješi problem i obezbjedi im osnovnu sirovinu, godinama sam vodio najžešću borbu da se od stečaja i propasti spase radnici i vinogorje „Agrokop“, koji je okosnica razvoja vinarstva, snimio sam brojne reportaže i nastojao da promovišem i pomognem lokalne vinare i vinarije. Anonimno i od strane režima naručeno Saopštenje „Vinosa“, u kome se zahvaljuje HET-u na pomoći, je pokazatelj da je dio vinara bliskih vlastima zloupotrebljen, i da zamjenom teza pokušaju da amnestiraju rukovodstvo HET-a od velikih zloupotreba i neosnovano optuže mene da iznošenjem istine i dokumenata ugrožavam proizvodnju vina.

Ako već imaju višak novaca na računima, umjesto zahtjeva za poskupljenjem struje dobrotvori iz HET-a trebali bi pomoći brojnu sirotinju i građane kojima stalno podižu namete. U vrijeme krize kada vlada hroničan nedostatak novaca u javnom sektoru suludo je izdvajati 11 600 000 KM za betoniranje i oblaganje tunela od Fatnice do Bilećkog jezera koji je u funkciji već 10 godina. Na kraju tunela nisu postavljene turbine i postrojenje za proizvodnju struje, pa se investicija ne može nikako isplatiti jer voda koja se eventualno gubi u tunelu svakako gravitacijom i podzemnim kanalima završi u Bilećkom jezeru. Betoniranje, kao i ankerisanje, fiktivno čišćenje potoka, postavljanje opičkih i drugih kablova, video-nadzora i druge sulude i nepotrebne javne nabavke samo su način da se izvuku sredstva iz preduzeća za finansiranje predizborne kampanje SNSD-a. Svi Ugovori su sklopljeni sa samo jednom ponuđačem, pa je svima jasno i više nego očigledno da rukovodstvo HET-a na ovaj način pokušava da izvuče sredstva za finansiranje predstojeće predizborne kampanje.

Prema mojim saznanjima preduzeće „Herc-gradnja“ nema odgovarajuću licencu, hidro-inženjere i stručnjake na zahtjevnim radovima u tunelu, pa bi zbog toga na radovima trebala biti angažovana firma „Entea“ iz Sarajeva, dok „Herc-gradnja“ treba da vrši isporuku betona i druge opreme. Ipak nadam se da će pobijediti razum, i da će HET dobrovoljno poništiti Ugovore i odustati od suvišnih i nepotzrebnih nabavki i investicija.
U narednom periodu javnosti će biti predstavljeni brojni dokazi i ugovori da HET nenamjenski troši sredstva i vrši nezakonite javne nabavke. Među njima će biti i milionski Ugovori sklopljeni pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja u javnosti.
Sa nestrpljenjem očekujem tužbe četvorice kabadahija iz HET-a, i siguran sam da će i oni proći kao i njihov prethodnik Marko Mitrović koga sam sam, bez advokata, dobio u 5 sudskih sporova koji su vođeni pred sudovima u Podgorici, Banjaluci i Trebinju. Istina i pravda su spore ali dostižne.

Nebojša Vukanović