palpal

Saopštenje povodom poskupljenja struje Za pravdu i red – Liste Nebojše Vukanovića

Vukan_35.jpg

Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića

Koji su uzroci povećanja cijene električne energije – Saopštenje za javnost

Umjesto da smijeni neodgovorno i nesposobno rukovodstvo Rudnika i termoelektrane Gacko, koje je za svega godinu dana povećalo dugovanja i neplaćena potraživnja za više od 100 000 000 KM, resorni ministar Petar Đokić tokom posjete ovom preduzeću pokušao je demagoškim pamfletama, prikrivanjem teške situacije i brojnih zloupotreba da nađe opravdanje za povećanje cijene električne energije. Cijena nafte, kao osnovnog energenta za rad u rudniku, trenutno je za trećinu manja u odnosu na 2012. i 2013. godinu, kada je ovo preduzeće stabilno poslovalo uprkos nabavci nove rudarske opreme i mehanizacije, pa je umjesto iskazanog gubitka od 21 000 000 KM u 2015. godini, (stvarni gubitci su mnogo veći ali se tačni podaci kriju od javnosti), RiTE Gacko poslovnu godinu trebalo da završi sa dobiti i profitom koji bi se mjerio desetinama miliona maraka.
Trenutno stanje u ovom preduzeću posledica je brojnih i velikih predizbornih, ali i postizbornih zloupotreba i nezakonitih radnji aktuelnog rukovodstva predvođenog generalnim direktorom Milinkom Milidragom i izvršnim direktorom Rudnika Srđanom Milovićem. Umjesto da Petar Đokić kaže ko je odgovoran za sklapanje štetnih i nezakonitih Ugovora sa preduzećem „Termograding“ i drugim „dvorskim“ firmama vrijednih nekoliko desetinima miliona maraka, ministar i čelnici Elektroprivrede Republike Srpske odlučili su da nametnu novi kuluk svim građanima i povećanjem cijene struje pokušaju pokrpiti ogromne rupe i prikriti veliku predizbornu pljačku.
I povećanje cijene električne energije od 5% ne može zadovoljiti apetite bahatog i neodgovornog rukovodstva RiTE Gacko, i ova mera neće spasiti ovo strateško javno preduzeće i 1 700 zaposlenih ukoliko ne dođe do smjene i provođenja radikalnih mjera. Iako se RiTE Gacko nalazi na ivici ambisa, sindikat i radnici ovog preduzeća uporno ćute čekajući da neko drugi riješi njihov problem, umjesto da zatraže od rukovodstva da položi račune i odgovori na pitanje ko je krivac za trenutno stanje i anarhiju. Prvostepena presuda Osnovnog suda u Trebinju po tužbi Žarka Dragičevića i ostalih rukoodilaca RiTE Gacko, donesena nedavno u korist Nebojše Vukaanovića po neosnovanoj tužbi za klevetu, govori da su istinite činjenice i Ugovori koje su javnosti predočene u martu prošle godine kada je vlast prvi put pokušala da poveća cijenu struje u Republici Srpskoj.
Uoči izbora u RiTE Gacko zaposleno je 239, a u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske više od 600 partijskih vojnika, pa su računi došli na naplatu. Na kraju treba postaviti pitanje da li je poslanički mandat Srđana Milovića i ostalih „energetskih poslanika“ vrijedniji od elektro-energetskog sistema, i da li je aktuelna vlast spremna da žrtvuje i najvrijedniji resurs u Republici Srpskoj kako bi još neko vrijeme opstala na vlasti?
Nebojša Vukanović