Saopštenje Liste za pravdu i red povodom otkaza tekstilnim radnicama u Bileći

Nebojsa Vukanovicc.jpg

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Prijetnje, zatrašivanje, krivične prijave, policijska saslušanja i otkazi Ugovora o radu za 40-ak radnika teksilne firme „Nikola Tesla“ u Bileći vrhunac je bahatosti i osionosti aktuelnog režima u Republici Srpskoj. Umjesto da polože račune zbog čega je propao projekat u koji je država uložila desetine miliona maraka, gdje se nalazi Dragan Vučetić i milioni maraka koji je najveći hercegovački prevarant 21-og vijeka prebacio na račun svoje privatne firme u Njemačkoj, te za njim raspiše crvena interpolova potjernica i učini sve kako bi se oteti novci vratili u Republiku Srpsku, vladini službenici prijete i zastrašuju siromašne i obespravljene radnice, i pokušavaju da na njih prebace odgovornost za prevaru i pljačku vijeka.

Otkazi, prijetnje, mobing i krivične prijave protiv grupe radnica koja se legitimno bori za svoja prava su jasan dokaz da je aktuelna vlast gora od okupatora. Država kao poslodavac ne poštuje sopstvene zakone, i zaposlenima ne isplaćuje ni zagarantovan minimalac već ih primorava da kao robovi nadniče za stotinjak maraka. Ovakvo ponižavanje, bahato i osino ponašanje je nedopustivo, i došao je trenutak da sindikati i radnici u ostalim preduzećima pokažu solidarnost i podrže tekstilne radnice u borbi za osnovna ljudska i radnička prava. Pretvaranje radnika u ponižene i obespravljene robove jasan je pokazatelj šta nas čeka u budućnosti nakon što Vlada i Narodna Skupština Republike Srpske usvoje novi Zakon o radu.

Polako se približava trenutak da se pruži organizovan otpor i kaže dosta kabadahijama koji su opljačkali i uništili sopstveni narod. Radnici u javnim preduzećima i upravi sada mirno posmatraju svoje kolege iz tekstilne industrije koje se na suncu bore za dostojanstvo i pravo na život dostojan čovjeka, ali moraju biti svjesni da će i oni vrlo brzo doći na red i udar režima ukoliko ne budu solidarni i ne spriječe nasilje nad tekstilnim radnicama u Bileći.
U skladu sa našim mogućnostima mi ćemo se boriti za očuvanje minimalnih prava radnika, ali očekujemo da se i drugi politički subjekti i sindikalne organizacije u Hercegovini od naredne sedmice oglase i uključe u borbi za poštovanje zakona, pravde i reda, kako bi se od daljeg progona i nasilja zaštitile radnice Javnog preduzeća „Nikola Tesla“ u Bileći.

Do konačne pobjede,

Trebinje, 07.08.2015. Nebojša Vukanović, predsjednik