Saopštenje djece poginulih boraca Nasljeđe iz Nevesinja

Saopštenje za javnost Udruženja djece poginulih boraca Nasljeđe iz Nevesinja

PREDMET: Osporena prava Udruženju djece poginulih boraca

Poštovani,

Udruženje djece poginulih boraca iz Nevesinja broji oko 130 članova, a nastalo je iz nevolje, nepoštovanja zakona i ljudi koji su svojom krvlju platili za goli život nas koji danas živimo u Republici Srpskoj. Naši članovi su većinom ne zaposleni uprkos jakim obećanjima lokalne vlasti između ostalog, da će zaposliti najmanje tri člana UDPB Nasljeđe sa naše liste prioriteta.
Kao udruženje smo imali nekoliko zahtjeva za lokalnu vlast:
• Da se riješe pitanja nezaposlenosti, da dobijemo odgovor na koji način planiraju sprovesti uredbu Vlade Republike Srpske da do kraja 2018. godine mora biti zaposleno svako dijete poginulog borca.
• Da se Spomen-soba „vrati“ gdje je bila ili makar u istu zgradu u Domu kulture
• Da jedna ulica u Nevesinju nosi ime mladog junaka Spomenka Gostića
• Da spomenik na gradskom trgu oslikava Odbrambeno – otadžbinski rat 1991 – 1995.

                                            
Međutim, ništa od ovoga nije ispoštovano. 
Slobodarsko, herojsko Nevesinje je među malobrojnim ili jedina opština u Republici Srpskoj koja dosad nije postavila spomen- obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata 1991 – 1995. herojima, vojnicima, ljudima koji su stvorili i odbranili Republiku Srpsku. Zbog toga nismo zadovoljni izgledom spomenika i tvrdimo da je ovdje napravljen presedan, što nije viđeno na Balkanu, da se na postamentu ispišu godine svih ratova od 1875. do 1995., sastaviti zajedno i sablju i haubicu; i kralja i petokraku; i Mladu Bosnu i Nato bombardovanje, je nešto što je nespojivo i nije viđeno na ovim prostorima.

   Smatramo da se treba odužiti svim herojima iz svih ustanaka i svih ratova i napraviti im spomen-obilježja kao što je ovaj spomenik borcima za slobodu, i to je zadatak svima nama. Ali je zadatak svima nama i našoj opštinskoj vlasti da pravi i postavlja spomenike iz ovog vremena i da poštuje žrtve i heroje i sve borce veterane odbrambeno-otadžbinskog rata i makar na taj način oda poštovanje, što nije učinjeno postavljanjem spomenika slobode na gradskom trgu .


Apsurdno je da se na 25. godišnjicu mitrovdanske bitke otkriva spomenik koji ničim ne predstavlja tu bitku, koja je najznačajnija za odbranu Hercegovine, niti odbrambeno – otadžbinski rat.
I da se prekine dugogodišnja politika omalovažavanja i degradiranja poslednjeg O O rata i uklanjanja svega iz užeg gradskog jezgra što je vezano za isti.
Zbog svega navedenog, zatražićemo izradu spomenika koji će i izgledom odgovarati borcima iz poslednjeg O. O. rata 1991-1995, sa imenima svih poginulih boraca na Mostarsko-nevesinjskom ratištu.
Pozivamo sve borce, ratne vojne invalide, članove porodica poginulih boraca, njihove potomke i sve dobre ljude da na Mitrovdan 08.11.2017. godine u 11.00 dođu i sa nama polože cvijeće u Spomen-sobu na Gvozd, upalimo svijeće i time još jednom odamo počast i poštovanje poginulim borcima.