palpal

Sanirana skakaonica na Tjentištu

Putevi Republike Srpske i kompanija „Pavgord“, kontroverznog fočanskog biznismena Gordana Pavlovića koja održava put Tjentište – Foča, odriješili su kesu i sanirali skakaonice na prevoju Prijeđel. Pavgord je negdje pronašao nekoliko kariola asfalta koje su postavljene na udarnim skakaonicama, a prema slobodnim procjenama u sanaciju puta ugrađeno je 10 do 12 metara kvadratnih tanko razvučenog asfalta.

Saobraćajnica  Gacko – Foča je bez konkurencije najlošija dionica puta u Republici Srpskoj i BiH, a svaka vožnja brzinom preko 40 km/h je riskantna i opasna, posebno po mokrom kolovozu. Prije poslednje kapitalne sanacije i valjanja nekoliko kariola  asfalta, na putu je bilo više stepenica, visinske razlike od oko 20 cm, pa bi vozilo u spustu letilo sa jedne do druge krivine bez kontakta sa podlogom.

Pavgord je bio široke ruke pa je višak asfalta sa skakaonica na Prijeđelu, o kojima sam nedavno pisao, iskoristio za sanaciju i nekoliko udarnih rupa na putu od Tjentišta prema Foči. Problem je samo što je pored dvije zakrpljene ostalo još najmanje stotinjak udarnih rupa, a samo iskusni vozači koji dobro poznaju put mogu ih izbjeći ukoliko se kreću brzinom do 30 km/h.

Kao neko ko barem jednom sedmično prođe ovom dionicom puta želim javno da se zahvalim Pavgordu i Putevim Srpske što su investirali nekoliko stotina evra za krpljenje dvije rupe i ublažavanje skakaonica. Vjerujem da će amortizeri i podvoz sada moći da izdrže cijelih šest mjeseci, a ako Nenad Nešić i Putevi Srpske nastave  ovakvim tempom da rade i velikodušno ulažu sredstva u put, vjerujem da će do 2118. cijeli dionica puta biti sanirana, i u 22-om vijeku ćemo napokon dostizati vrtoglave brzine od 70 km/h.

 

Nebojša Vukanović