palpal

Samo Platforma Mileta Spašava

images.jpg

Samo Platforma Mileta Spašava

Srbi u Bosni i Hercegovini mogu da odahnu. Za njihovo dobro i odbranu srpstva i nacionalnih interesa dvije najveće stranke u Republici Srpskoj ojačale su savez i jedinstven nastup u zajedničkim organima. Iako to Mile i Mlađo nisu rekli, valjda se podrazumijeva da niko više ne smije da nas dira. Čak bi i neustrašiva Sjeverna Koreja ustuknula pred ovakvom slogom, jedinstvom i zajedništvom. Pod plaštom tobožnje zaštite nacionalnih interesa, čelnici SNSD-a i SDS-a ozvaničile su prikriveni savez i najavile da bi nakon Foče, Doboja i zajedničkih organa dvije najveće stranke uskoro mogle formirati koaliciju na svim nivoima.
Ma šta mi mislili o njemu, Mile je ponovo pokazao da vrlo vješto zna da se igra i da manipuliše sa svojim kolegama političarima. Iako je od 1998. do 2001. godine pokazao svoje lice i sposobnosti, poslije samo pet godina tobože neiskusni Mlađo Ivanić srušio je Vladu i doveo Dodika na vlast uoči izbora. Omogućio je Miletu da potroši suficit iz budžeta na podizanje plata i penzija i jeftinu kupovinu glasača nadajući se da će Mile to da cijeni i nagradi ga za vratolomstvo na adekvatan način. Kao pravi makijavelista Mile se zahvalio Mlađu mrvicama i primorao ga da 2007. godine nezadovoljan i povijenog repa posle duže vremena napusti Vladu. Odlazak u opoziciju doveo je do osipanja stranačkih funkcionera jer su mnogi konvertiti izrazili spremnost da iz PDP prelete u crveno jato kako bi bar neko vrijeme zadržali funkcije.
Slično je prošao i drugi akter prevrata iz 2006. godine. Kao predsjednik RS i lider SDS Dragan Čavić u najgorem trenutku dao je mandat za sastavljanje Vlade svom najvećem protivniku. Ubrzo su on i njegova tadašnja stranka doživjeli pravi debakl na izborima, a Mile se ponovo ponio kao pravi makijavelista. Čavić je u januaru 2011. godine na nediplomatski i neuobičajeni način, jedini od svih predsjednika Republike Srpske, po Dodikovom naređenju istjeran iz Senata Republike Srpske. Hapšenje koalicionog Čereka i lomljenje glave bliskim saradnicima koji će uskoro da uslijedi po partijskom zadatku pokazuje da Mile ne bira sredstva da dođe do cilja, a to je opstanak na vlasti i čuvanje imperije.
Predsjednik se trenutno nalazi u vrlo nezavidnoj situaciji jer njegov lončić je šupalj na sve strane. Višegodišnji kriminal, korupcije i nepotizam do sada ne viđenih razmjera na ovim prostorima uništio je državu, javna preduzeća i privredu i svima je jasno da se nakaradni sistem nalazi pred kolapsom. Nezadovoljstvo građana je ogromno, vlasti se mijenjaju u svim državama u regionu, od Slovenije i Hrvatske do Srbije, pa bi bilo sasvim prirodno i normalno da se i kod nas dogode promjene. Mile i njegovi najbliži saradnici na vrijeme iznose i sakrivaju ogromne sume novca u inostranstvu, ali gubitak vlasti i pozicija mogao bi da ugrozi njihovu imperiju. Zato je najvažniji zadatak da se i nakon 2014. omogući ostanak na vlasti. Iskusni Marko Pavić i DNS na vrijeme su počeli polako da se distanciraju, traže pojaseve za spasavanje i pripremaju za iskakanje sa broda koji tone. Od socijalista na ivici cenzusa nema se puno koristi, pa je Mile odlučio da odigra na najsigurniju kartu – SDS. Otvorene koalicije u Foči, Doboju i zajedničkim institucijama, te kriptokoalicije u Bileći i Banjaluci pokazale su da dvije najveće stranke u podjeli plijena mogu odlično da funkcionišu, pa je logično očekivati saradnju na svim nivoima. Mile je ostavio Mlađu poneku funkciju i agenciju kako bi njegov partner zadovoljio jastrebove u svojoj stranci, a zauzvrat očekuje da će mu SDS 2014. godine pružiti slamku spasa ukoliko to bude potrebno. Realno je očekivati da SNSD na narednim izborima izgubi bar trećinu od sadašnjeg broja poslanika, i teško da može sa starim drugarima iz DNS-a, SPS-a SDP BiH, SDA i HDZ BiH formirati novu Vladu. Zato je „jačanje platforme“, tromjesečni sastanci i dogovori sa SDS-om strateški potez koji Miletu daje sigurnost. Ukoliko mu ne budu potrebni, Mile će lako završiti priču sa SDS-om o srpskom jedinstvu, a ako bude neophodno na stolu bi se mogla naći ponuda koja se teško odbija.
Da li su u SDS svjesni posljedica stalnog približavanja SNSD-u od 2010. godine, i da li su nešto naučili na svojim i primjerima Čavića, Ivanića i ostalih teško je zaključiti. Za očekivati je da odbrambeni mehanizam proradi, pa da po ustaljenom modelu Ognjen Tadić, Vukota Govedarica ili neko novi po zadatku još glasnije zagusla sa govornice o tajkunima, kriminalcima, krađi, namještenim poslovima i tenderima kako bi se naivnim građanima zavarao trag. Na primjeru Bileće gdje se članstvo masovno pobunilo i usprotivilo dogovorenoj saradnji sa SNSD-om, u SDS su shvatili da bi ih predizborna koalicija sa Miletom koštala, pa će do izbora glumiti lažnu žestoku opoziciju, a onda igrati na dvije strane i vagati ko će ponuditi više.
Osim u starom prijatelju Milu Đukanoviću Dodik nema saveznika u regionu, prevrtljivim igrama izgubio je podršku međunarodne zajednice, a ustupanje koncesija na Drini Nijemcima neće značajnije promijeniti nepovoljne okolnosti. Samo platforma Mileta spašava, pa će domaći oligarsi biti spremni da SDS-u ponude mjesto premijera i podjelu vlasti na ravne časti kako bi sačuvali ukradeno blago i brojne privilegije. Skorije predizborno blokovsko pozicioniranje i kandidature za predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH dobrim poznavaocima političkih prilika pokazaće šta su odlučili u SDS-u, i da li će fiktivnom neutralnošću igrati igru do izbora, a potom vagati ponude.

Nebojša Vukanović