palpal

Sa Aluminom skupa umire pravo, pravda i pravna država

Pravna država je na samrtnoj postelji, a skandalozne nezakonite odluke i kriminalno ponašanje sudije Osnovnog suda u Zvorniku Jelene Todorović mogle bi da zabiju i poslednje eksere u kovčeg korumpiranog pravosudnog sistema Republike Srpske i BiH. Njena drskost, beskrupuloznost i pravno nasilje mogla bi da uđe u udžbenike i školske primjere kako jedan sudija ne bi smio da se ponaša.

U Republici Srpskoj na sreću u tragovima postoji još izvjestan broj časnih i čestitih sudija, daleko manje tužilaca, koji se trude da savjesno i odgovorno rade svoj posao po zakonu, ali je nažalost mnogo više nestručnih, nesposobnih, uplašenih, ucijenjenih i korumpiranih koji prave ogromnu štetu društvu i državi. Zbog kraha pravosudnog sistema, i korumpiranih kukavica koji kaljaju toge, hiljade kriminalaca umjesto u zatvoru sada slobodno šeta Republikom Srpskom, a mnogi od njih su „ugledni“ funkcioneri i „uvaženi“ članovi društva. Tu prije svega mislim da beskrupulozne korumpirane političare i njihove mentore tajkune, koji su se bezobrazno obogatili i sve uništili za kratko vrijeme, pljačkajući i uništvajući narod i državu, a nikako ne mislim da nabildane likove i sitne prestupnike koje policija povremeno i kratkotrajno liši slobode sa nekoliko kutija duvana,  kako bi zamajavala javnost i naivne građane dokonim predstavama.                                                                                                         

Već nekoliko godina Kompaniju Birač i Aluminu pokušava da otme organizovana kriminalna grupa, o kojoj sada otvoreno govore i čelnici Alumine, a neki su zbog toga, poput Mileta Matića, dobili žestoke batine i jasna upozorenja. Iako se o planu, organizatorima, učesnicima, političkim mentorima i izvršiocima gotovo sve zna, prije svega zahvaljujući istraživanju i pisanju kolege Slobodana Vaskovića, država i njene zarobljene institucije nisu ništa preduzele da bi se zaštitile. Nažalost institucije sistema su nečinjenjem ili otvorenom nezakonitom ppdrškom,  čak pomogle Klanu da ostvari svoj plan i nasilno otimanje jednog od najznačajnijih preduzeća na istoku Republike Srpske, koje trenutno hrani više hiljada porodica.                                                                                      

Postavlja se pitanje kakav beskrupulozni i drski bandit i razbojnik trebate biti, čak imati i ludu hrabrost, pa donijeti skandalozno Rješenje koje je upereno protiv države, i suprotno je ranijim pravosnažnim presudama Okružnog privrednog suda u Bijeljini i Višeg suda u Banjaluci? Kako je moguće da sudbina nekoliko hiljada porodica zavisi od jedne osobe, korumpiranog sudije, njegove volje i potpisa? Kako je moguće da niko od čelnika države ne ustane i ne suprostavi se pravnom nasilju, i očiglednoj šteti mjerenoj stotinama miliona maraka, koja se nanosi Republici Srpskoj i njenim građanima? Zašto se legalizuje i amnestira pljačka vijeka, u kojoj je grupa Litvanaca, u saradnji sa domaćim političarima na vlasti, iz Birča, Balkan-investemnt banke i Republike Srpske iznijela najmanje milijardu maraka?                                                                                                 

Kako je moguće da vlast, oličena u Miloradu Dodiku i SNSD-u, ne prihvata i ne poštuje pravosnažne presude koje su donijeli sudovi iz Banjaluke i Bijeljine, već priznaju spornu i kontraverznu Odluku Ustavnog suda BiH iz bakirovog Sarajeva? Kako se to sa jedne strane licemjerno i teatralno vlast tobože zalaže za ukidanje BiH pravosudnih institucija, a sa druge strane istovremeno upravo njih stavlja iznad najviših sudskih instanci Republike Srpske, i prihvata spornu odluku Ustavnog suda BiH koja je uperena direktno protiv Republike Srpske i njenih građana?                                                                                                  

Na slučaju „Alumina“ će se konačno pokazati da li su Mafija i organizovani kriminal jači od države i naroda, i da li nekoliko tajkuna i političara može da porazi, kupi i porobi desetine hiljada građana? Ukoliko smo kao narod tako slabi, podijeljeni i neorganizovani da nas nekolicina može pokoriti, okovati i pretvoriti u poslušno roblje, onda nismo ni zaslužili bolje- Ubrzo nakon pravne,  dušu će ispustiti i država koja je skupo plaćena ogromnim žrtvama u poslednjem Otadžbinskom, kao i brojnim drugim ratovima koje su naši preci vodili za slobodu, istinu i pravdu, mnogo bolje, slobodnije i pravednije društvo nego što je to danas Republika Srpska?

 

Nebojša Vukanović