Ruševine, haos i anarhija na zatvorenom bazenu HET-a

I dok čelni ljudi Hidroelektrana na Trebišnjici, generalni direktor Gordan Mišeljić i izvršni direktor Ilija Tamindžija, tvrde da je na zatvorenom bazenu sve u redu, da nema većih propusta i nepravilnosti, video snimci sa gradilišta ih demantuju i pokazuju da lažima pokušavaju obmanuti javnost i sakriti svoju odgovornost. Kako sam to ranije i objavio, bazen je malo „pobjegao“ na trapez, pa već mjesecima majstori mašinama i velikim bušilicama lome beton na stranicama bazena, kako bi ga ispravili i zakrpili rupe na mjestima gdje je armirani beton i konstrukcija popucala. Na snimcima se jasno vidi da se dnevno „odvali“ nekoliko kubika betona na mjestu gdje su trebale biti postavljene pločice.

I novi krov, koji je postavila firma iz Srebrenika, izgleda da je (polu)kabriolet jer propušta vodu već posle prve ljetne kiše i pljuska propušta vodu. Prethodni krov odnio je vjetar, pričinjena je milionska šteta, a samo pukom srećom niko nije povrijeđen.

Puno je nepravilnosti i promašaja koji se teško mogu otkloniti, a radovi već kasne dvije godine. Pored toga cijena radova se stalno uvećava aneksima, a Uprava HET-a uskoro planira da raspiše i namjesti Integralu još jedan tender vrijedan oko 250 000 maraka bez PDV-a.

 

Nakon što sam prvi put upao na bazen i snimio vodu koja se ispumpava iz podruma, nadzornik Ratković završio je na liječenju, jer je svjestan propusta i olako potpisanih situacija i faktura, a tek poslije medijskog pritiska počeo se zavoditi red. Umjesto da podnesu račune narodu, čiji novac bahato i nekontrolisano troše, čelnici HET-a prijete i traže od izvođača radova da me tuže, jer javno upozoravam na propuste i štitim javni interes.

Mogu kako hoće, ali neće dokle hoće. Doći će vrijeme da silnici podnesu narodu račune za sve što su do sada uradili. Ostaje da se vidi da li će Ilija i Gordan i dalje da se sakrivaju iza drugih, stavljaju glavu u pijesak i na druge prebacuju odgovornost, ili će prihvatiti krivicu, priznati da su obmanjivali javnost kada su tvrdili da je sve u redu, i podnijeti ostavku na sve funkcije.

 

Nebojša Vukanović