palpal

Rudari na vrijeme upozoravali, Dukić ih ignorisao

Prije 3 godine rudari Rudnika Boksita Milići tražili su od Uprave da poboljša uslove rada i bezbjednost u rudniku, jer je zbog propusta poginuo jedan rudar u rudniku “ Braćan“. Petnaest rudara je tražilo da se izvrši postavljanje čeličnih podrgrada, koje treba da spriječe odron i zatrpavanje rudara koji rade u teškim uslovima, i koji su tvrdili da jama i rudnik nisu bezbjedni. Pored loše bezbjednosti na radu, rudari su negodovali zbog loših zarada i tražili od  Uprave i gazde Rajka Dukića da poveća plate rudarima za 30% i kvalitetniju hranu.

Umjesto da prihvati pravedne zahtjeve rudara, Rajko Dukić i njegova Uprava su po običaju sprovodili mobing i prijetili otkazima, te ignorisali upozorenja rudara tvrdeći da rudnik ispunjava sve bezbjednosne standarde. Dukić je napao rudare, te tvrdio da će svi štrajkači dobiti otkaze ukoliko ne prekinu štrajk.

Sada, nakon tragične nesreće i pogibije još dva rudara, jasno je da su rudari bili u pravu, i da Uprava koja je ignorisala njihove zahtjeve i upozorenja snosi odgovornost. Pitanje je hoće li vlast sve zataškati po običaju, jer je premijer Radovan Višković kadar Rajka Dukića i bivši izvršni direktor u Boksitima, ili će istraga utvrditi ko je odgovoran za nesreću. U svakom slučaju inspekcije i državne institucije ni trebale da rade svoj posao, traže da se poštuju norme, standardi i prava radnika, pa se tragične nesreće i incidenti ne bi događali!

 

Nebojša Vukanović