RTRS otpustio 100 radnika a kupuje 35 vozila

original-milinovicrtrs.jpg

RTRS otpustio 100 radnika a kupuje 35 novih vozila

Dodikov privatni servis zvani „RTRS“ uprkos podršci države i javnih preduzeća nalazi se u teškim finansijskim problemima, a zaposlenim radnicima se godinama ne plaćaju doprinosi, penziono i zdravstveno osiguranje. Iz godine u godinu povećava se dug, kreditne i obaveze prema dobavljačima, pa je direktor Draško Milinović nedavno donio odluku da raskine ugovore sa više od 100 honoraraca i radnika koji nisu imali Ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Radnici su dobili raskide Ugovora o radu sa početkom 2017. godine, bez posla su ostali brojni honorarci i uposlenici Informativno-tehničkih centara širom Srpske kao i u samom sjedištu u Banjaluci, a cilj menadžmenta je da smanji troškove i pokuša da konsoliduje teško stanje.

I dok Milinović sa jedne strane otpušta radnike, sa druge strane tzv „RTRS“ je 10.2.2017. godine raspisao javni poziv za kupovinu novih 35 vozila, terenskih i putničkih. Prema uslovima iz tendreske dokumentacije stiče se utisak da Milinković želi da nabavi vozila marke „volkswagen“, a ne treba se pitati ko je najbliži pobjedi na tenderu, i koji funkcioner SNSD-a već godinama redovno snabdijeva Vladu i njena javna preduzeća luksuznim folksvagenima i audijima. Procjenjuje se da bi vrijednost tendera i nabavke 35 vozila mogla dostići 2 000 000 maraka.
Postavlja se logično pitanje zbog čega tzv „RTRS“ kupuje 35 novih vozila i izdvaja za to skoro 2 000 000 maraka u trenutku dok 100 mladih i obrazovanih ljudi ostavlja bez posla i skromnog honorara? RTRS je u poslednjih 12 godina u dva navrata obnavljao svoj vozni park, kupovinom na desetine vozila marke „ford“ a potom i „citroena“, i nije jasno zbog čega u vrijeme velike krize ponovo kupuju novih 35 vozila kada su postojeća relativno nova i u dobrom stanju?

Zbog čega Milinović krije visinu basnoslovnih honorara koje isplaćuju Lažanskom, Đakoviću, Gatalu i ostalim režimskim udvoricama, a sa druge strane nema novaca za skromne honorare radnicima koji ostaju bez posla? RTRS je osnovan u teškim vremenima kao javni servis svih građana Srpske, ali poslednjih 10-ak godina je grubo zloupotrebljen i stavljen pod kontrolu vladajuće oligarhije. Iako je uređivačka politika potpuno podređena interesima Milorada Dodika i SNSD-a, lažni javni servis pretvoren u palicu kojom režim tuče sve svoje protivnike i kritičare, rad tzv „RTRS-a“ finansiraju svi građani Republike Srpske plaćanjem RTV pretlate pa je zbog toga važno da RTRS posluje transparentno i u skladu sa zakonom, i da javnosti podnese izvještaju o trošenju novaca.

Sigurno je da će uskoro doći vrijeme kada će Milinković, članovi Upravnog odbora i ostali odgovorni podnijeti račune ne samo za đubre kojim Fabrika mržnje, laži i zla svakodnevno kontaminira javni prostor, već i za zloupotrebe u sklapanju štetnih ugovora i trošenju novaca svih poreskih obveznika.

Nebojša Vukanović