RTRS Dodika prati i po slavama

Nema dalje, i nema kraja poniženjima otuđenog i privremeno okupiranog Javnog servisa Republike Srpske. O tome govori i vijest RTRS-a „Radonjić i Dodik na slavi kod Bajića“, objavljena na portalu, teletekstu i sportskom dodatku Dnevnika 2, u kojoj se kaže da su Milorad Dodik i bivši trener Crvene Zvezde Dejan Radonjić bili na slavi Svetog Jovana kod Dragana Bajića, trenera KK Igokea, Dodikovog privatnog košarkaškog kluba. U vijesti se ističe da su u razgovoru dominirale košarkaške teme, a da se kao vrstan poznavalac košarke ranije pokazao i predsjednik Srpske Milorad Dodik.                                                

Iako je od RTRS-a previše je! Ovom šizogenom viješću samo se potvrđuje činjenica da kamere RTRS-a Dodika prate u stopu, i da nema kraja ludilu. Sudeći po bombardovanju nebitnim vijestima i izjavama, poput ove da je Dodik otišao kod nekog na krsnu slavu, stiče se utisak da snimatelji slijepo prate predsjednika Srpske od kako ustane i ode do kupatilo, vjerovatno da dodaju četkicu i kaladont ako je velika žurba i preša, pa sve do noći i odlaska na spavanje, kada kadrovi RTRS-a, ili njihovi naredbodavci i medijski savjetnici, vjerovatno pregledju da li se predsjednik dobro ušuškao i pokrio, da se ne bi prehladio.                                     

Nažalost od nekada slobodnog, objektivnog i nepristrasnog RTRS-a, koji je do dolaska Milorada Dodika imao takvu slobodu i uređivačku politiku da su bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić, kao i drugi visoki funkcioneri, nastojali da izbjegnu novinare RTRS-a i nezgodna pitanja na konferencijama za novinare. Od primjera medijske i slobode govora, RTRS se pod Dodikom pretvorio u poslednji evropski bastion jednoumlja i propagande mašinerije u stilu sjevernokorejske nacionalne televizije Kim Džong Una.                                   

Kontaminacija društva i posledice ovakvog rada RTRS-a su dalekosežne i pogubne, i biće potrebno puno vremena i dekontaminacije da bi se stvari vratile u normalu, da bi novinari izbjegli posledice pritiska, straha, sresa i autocenzure, a RTRS ponovo postao istinski javni servis građana Srpske.

 

Nebojša Vukanović