palpal

RTRS, danak i DNS

rtrs-300.jpg

RTRS, danak i DNS

Odnos RTRS-a prema DNS možda najbolje oslikava uredničku politiku ovog bivšeg i otuđenog javnog servisa Republike Srpske. U njihovim informativnim emisijama Dodik i Cvijanovićka su neprikosnoveni i dobijaju najveću minutažu, dok se daleko manje prostora za promociju daje koalicionim partnerima, DNS-u i socijalistima. Godinama na RTRS-u nije bila nijedna negativna vijest ili afera vezana za nekog političara iz vlasti, dok se sa druge strane ne birajući sredstva svakodnevno prave razne konstrukcije, spinovi i vodi prljavi medijski rat sa opozicijom. I dok je vlast poput rimskog pape nepogrešiva, sa druge strane nikada se ne može vidjeti ništa afirmativno i pozitivno vezano za opoziciju. Kako neki političar iz opozicije pređe u poziciju tako mu se odjednom ukaže veliki medijski prostor kako bi ispuštao fekalije iz usta i uporno pljuvao po svojim dojučerašnjim saradnicima dokazujući vjernost Dodiku.

Nakon što su se oko Ljubije zategli odnosi u vladajućoj koaliciji, tako je i DNS tiho skrajnut na RTRS-u, pa je sa sjednice Predsjedništva DNS-a emitovana samo kratka vijest sa slikom bez izjave Marka Pavića ili nekog drugog funkcionera DNS-a iako se razgovaralo o važnim temama i opstanku Vlade. Primjetno je da poslednji mjesec dana DNS-ovih funkcionera nema u informativnim emisijama RTRS-a, osim Nedeljka Čubrilovića, a njihovo upražnjeno mjesto popunili su socijalisti, prije svega Petar Đokić i Milenko Savanović.

Odnos prema DNS-u je lakmus papir koji pokazuje da se tzv „RTRS-om“ upravlja direktno iz Kabineta predsjednika i premijerke, i da zavisno od političke situacije i potreba direktor Draško Milinović i glavni urednik Siniša Mihailović dobijaju precizne instrukcije koga i koliko treba da puste u Dnevnik i promovišu, a na koga treba da se okome montirajući spletke gebelsovim metodama.

Uprkos sve većim milionskim donacijama iz budžeta, namještenim sponzorstvima i ugovorima sa javnim preduzećima i ustanovama, teniser i zavodnik Draško Milinović svojim bahatim i neodgovornim rukovođenjem doveo je tzv „RTRS“ do ivice ambisa. Trenutna dugovanja dostigla su čak 20 miliona, od čega se samo državi za poreze i doprinose duguje 5 miliona. Zbog velikih dugovanja Milinović je pokrenuo akciju masovnog uzimanja danka od građana plijeneći im stvari po kućama. Milinoviću je malo što svakodnevno truje građane fekalijama koje se šire iz njegove javne kuće, već im uz kontaminaciju zdravog razuma otima i novac. Tako je protekle sedmice u Trebinju više od 50 domaćinstava dobilo Rješenja o blokadi i zapljeni imovine, zbog dugova iz 2010. ili 2012, iako su mnogi imali potvrde i uplatnice da su platili pretplatu.

Kadija te tuži, kadija ti sudi, i građani su odavno navikli na ovakvo ponašanje jer posao naših sudova i jeste da štite krupni kriminal i kuluče sirotinju. U sudovima se može naći svega, samo ne prava i pravde. Plaćati pretplatu Fabrici mržnje, laži i zla kako bi kontaminirala javni prostor je pogubno, i u pravu su svi oni koji bojkotuju plaćanje pretplate sve dok RTRS ponovo ne postane istinski javni servis. Nadati se da će se RTRS uskoro osloboditi okova, ponovo postati objektivni i istinski javni servis svih građana, a nedostojna Nada Veletić, Draško Milinović, Marko Vejić, Ljiljana Preradović i ostalo smeće koje bruka časnu profesiju završiti tamo gdje im je i mjesto, na đubrištu istorije.

Nebojša Vukanović