Robovlasničko kulučenje radnika Mljekare Pađeni

Nehumani uslovi rada u bilećkoj Mljekari Pađeni mnogo više sliče srednjovjekovnom kulučenju i robovlasničkom iskorištavanju porobljenih naroda, nego radu i odnosu prema radnicima u Evropi u 21-om vijeku.  Gazda mljekare Nenad Vukoje uporno se hvali kako povećava proizvodnju i širi asortiman proizvoda, izvozi robu u sve  više evropskih zemalja, od 2019. godine u skoro 20-ak država, ali od javnosti krije svoj sraman, neljudski i krajnje nekorektan odnos prema svojim radnicima u proizvodnji.

Od više sadašnjih i bivših radnika Mljekare Pađeni, koji su napustili posao jer nisu više mogli da izdrže naporan rad, neljudske uslove i brutalno iskorištavanje do krajnjih granica, dobio sam informacije kakvi su uslovi rada i kakav je sraman odnos gazde-robovlasnika Nenada Vukova prema njima. Vukoje dobro glumi i u javnosti se predstavlja kao društveno odgovoran gazda koji zapošljava radnike, svoju Mljekaru poredi sa zapadom, ali vješto krije svoj odnos prema radnicima u proizvodnji, koji se iskorištavaju u nehumanim uslovima. Radnici u zapadnoj Evropi, sa kojima se lažno pokušava porediti robovlasnik Vukoje, ne rade gladni po 10 sati dnevno 6 dana u sedmici za mjesečnu platu od 200 evra, i ne tjeraju se na naporan rad, a da gazda, koji zarađuje milione, nije u stanju da kupi bar suvi hljeb i konzervu mesnih narezaka kako radnici ne bi gladovali dok rade naporan posao.

Iako radni dan treba da traje 8 sati, radnici na poslu, posebno ljeti, provode 10 i više sati, ali se prekovremeni sati, kao i radna subota viška, ne plaćaju. Gazda Nenad krije kolike su plate radnika, jer je to tobože poslovna tajna, ali je jasno da se grubo krše ne samo osnovna radnička prava i Zakon o radu, već i osnovna ljudska i građanska prava. Mnogi radnici u Mljekari Pađeni nisu prijavljeni i rade na crno, a većina prijavljenih radnika preko banke prima minimalac  ili nešto preko minimalca, a uz to dobiju nešto novaca u koverti!

Robovlasnik Vukoje izbjegao je da da konkretan odgovor na pitanja koja sam mu postavio, što je jedan od jasnih pokazatelja da grubo krši Zakon o radu, jer da nema šta da krije jasno bi i decidno odgovorio na postavljena pitanja, a njegove odgovore ću uskoro objaviti. Po tvrdnjama robovlasnika Nenada Vukoja, u proizvodnji trenutno radi 50-ak radnika, po mojim informacijma i manje, a godišnja proizvodnja prelazi 15 miliona maraka. Ako u prosjeku svaki radnik godišnje proizvede robu vrijednu preko 300 000 maraka, a litra jogurta i mlijeka, što čini najveći dio proizvodnje, košta oko 1 do 1,5 maraka, onda se može shvatiti koliko stotina tona robe prođe kroz ruke radnika, kakva je njihova velika produkrivnost a kako su bijedno i mizerno plaćeni, i u kako teškim uslovima rade iako firma dobro posluje.

 

Iskorištravati sirotinju do krajnjih granica i neljudski koristiti tešku situaciju u društvu i veliku nezaposlenost kako bi se ostvario ekstra-profit a zaposleni radnici robovski iskorišćavali kao životinje, koji moraju od kuće da nose sendvič i nešto da pojedu kako ne bi od gladi pali sa noga na poslu je sramno i nedopustivo. Robovlasnik Vukoje ima rok do 1-og maja 2019. godine da promijeni odnos prema radnicima, zaposli dovoljno ljudi, prijavi sve radnike, plate isplaćuje preko banke u cjelosti i radnicima omogući normalan TOPLI OBROK a ne čašu jogurta dok rade, ili ću u protivnom pokrenuti tako snažnu i oštru kampanju protiv njega i Mljekare Pađeni, da ni sam ne može biti svjestan šta ga čeka. Od Inspekcijskih organa Republike Srpske tražim da provjere kakvi su uslovi rada i gruba kršenja Zakona o radu, te oštro kazne Mljekaru Pađeni i njenog gazdu-robovlasnika Nenada Vukoja, sve dok ne bude normalan odnos prema radnicima i strogo poštuje odredbe Zakona o radu, jer niko u 21-om vijeku neće u Hercegovini nekažnjeno kulučiti narod i sirotinju.

Dugo vremena sam „pro bono“, bez bilo kakve naknade promovisao i reklamirao Vukoja i Mljekaru Pađeni, jer sam smatrao da je dobro i društveno odgovorno da se zaposle Hercegovci, ne znajući kakav je njegov sraman odnos prema radnicima, koji se iz godine u godinu pogoršava i sve je gori što vlasnik zarađuje više miliona. Upravo zbog toga imam obavezu da kao narodni poslanik zaštitim prava radnika i natjeram gazdu-robovlasnika da poštuje radnike i Zakon o radu, i u tom cilju koristim sva sredstva.

 

Nebojša Vukanović