palpal

RiTE Ugljevik u haosu, radnicima kasne plate

Da u elektro-energetskom sistemu Republike Srpske vlada opšti haos govori i stanje u Rudniku i termoelektrani Ugljevik. Sinoć oko 1 sat iza ponoći došlo je do pucanja kotlovske cijevi, pa je termolektrana ponovo van pogona. Kapitalni remont završen je početkom novembra, ali zbog loše izvedenih radova, lošeg materijala i ugrađenih dijelova česti su kvarovi i prekidi proizvodnje. Tako je samo novi remontovani generator u novembru 3 puta popravljan zbog curenja vodinika. Vodonikom se hlade namotaji generatora, ali zbog loših materijala i grešaka dolazi do njegovog curenja što je jako opasno jer je vodonikom eksplozivan ako je u kontaktu sa vazduhom u koncenztraciji od 4,5% do 74,5%. Preduzeće iz Poljske, koje je vršilo remont generatora ali očito bez dovoljno iskustva i referenci, loše je uradilo posao što zadaje velike glavobolje inženjerima, stručnjacima i rukovodstvu preduzeća.

Na remontu su bile angažovane brojne „dvorske“ firme bliske rukovodstvu i vladajućoj stranci, a jedna od posledica namještanja poslova je loš kvalitet izvedenih radova i kapitalnog remonta, nestabilan rad Rudnika i termoelektrane Ugljevik. Mnogi ugrađeni dijelovi, ventili i sklopovi su neadekvatni jer su nabavljani jeftiniji neodgovarajući kako bi što više novaca od remonta završilo u privatnim džepovima.

Zbog dugova i prazne kase radnicima su počele da kasne plate, a doprinosi se ne uplaćuju redovno već  nekoliko mjeseci. Za isplatu poslednje plate radnicima Upravi je neophodno da prikupi još 1,8 miliona maraka, s tim da ne bi bili uplaćeni krediti radnikcima i obaveze prema bankama.

Prvih 6 mjeseci ove godine RiTE Ugljevik ostvarile su poslovni gubitak veći od 20 miliona maraka, a nakon toga počeo je kapitalni remont koji je trajao duže od planirana 3 mjeseca, pa je sasvim izvjesno da bi RiTE Ugljevik 2017. godinu mogao da završi sa minusom većim od 50 miliona maraka.

Uprkos teškom stanju, sveopštem haosu i anarhiji, radnici i sindikati uporno ćute i niko ne postavlja pitanje šta se događa u firmi koja proizvodi 30% električne energije u Republici Srpskoj, zašto kasne plate, doprinosi, obaveze prema dobavljačima…Vjerovatno da će radnici glas dići kada im plate budu kasnile nekoliko mjeseci, ali tada bi moglo biti kasno.

 

Nebojša Vukanović