TE Gacko ponovo van mreže zbog kvara

Od sinoć Termoelektrana Gacko je ponovo van mreže, i zbog kvara na sistemu obustavljena je proizvodnja električne energije. Ovo je treći kvar i prekid rada samo u poslednjih sedam dana, i očito da je prenapregnuti sistem na izdisaju. Remont postrojenja urađen je prije dva mjeseca, i još nije plaćen jer nijedna banka nije željela da prezaduženom RiTE Gacko odobri 6,5 miliona maraka kredita. Očito da remont nije bio od velike pomoći, jer kapitalni remont kasni više od dvije godine.

Poslednji kapitalni remont urađen je 2012. godine, dok je na čelu RiTE Gacko bio Dragoljub Mučibabić, i naredni je trebao biti urađen u ljeto 2016. godine. Zbog pljačke i nedostatka sredstava temeljni remont turbine i postrojenja nije urađen, pa već dvije godine sistem funkcioniše na ivici, van servisnih rokova, pa su učestali kvarovi i ispadi očekivani. Opljačkana Termoelektrana je na koljenima, i pitanje je kako će se izvući iz teške situacije, jer nije plaćen redovni remont, urađen u septembru, i niko ne zna kako obezbjediti sredstva za kapitalni remont. RiTE Gacko ima preko 100 miliona maraka duga, i zbog toga nijedna banka ne želi da odobri kredit nekad najvećem proizvođaču struje u Srpskoj, koji se nalazi na ivici stečaja.

Uprava RiTE Gacko, predvođena Šešlijom i Milovićem, je u panici jer ne vide izlaz iz slijepog tunela,u koji su sami upali. Krpljenje nije rješenje jer bez kapitalnog remonta nema stabilne proizvodnje. Još proljetos, nakon smjere Kozomare, upozoravao sam na ove probleme, ali Milović i saradnici su samo razmišljali o novom mandatu, tenderima i izborima, a sada su računi došli na naplatu. U RiTE Gacko zaposleno je 2000 ljudi, i vlast ne bi smjela da se poigrava sa sudbinom 2000 porodica u Gacku i Hercegovini.

 

Nebojša Vukanović