palpal

RiTE Gacko prestala sa radom?

Gatačka Termoelektrana od 1.5. je van mreže jer je došlo do planske obustave rada i proizvodnje. Planirano je da obustava rada traje pet dana, i da se za to vrijeme izvrše sitne popravke, čišćenje kotla i dopunjavanje deponije ugljem. Nova Uprava se nada da će sa ovim sitnim popravkama uočenih kvarova nekako premostiti period do početka kapitalnog remonta, koji je još uvijek neizvjestan.

Poslednji kapitalni remont rađen je 2012 godine, planirani remont kasni već dvije godine jer RiTE Gacko zbog loših poslovnih rezultata i velikih gubitaka nema dovoljno sredstava, pa već dvije godine veći dio postrojenja radi van servisnog roka. Ključni dijelovi su pri kraju radne eksploatacije i svakog dana se može dogoditi ispad i havarija. Prethodna uprava na čelu sa smijenjenim Anđelkom Kozomarom planirala je da izvrši samo remont turbine kao jednog od najosjetljivijih dijelova sistema, ali ni taj posao nije realizovan.           

I dok se sa jedne strane čeka da se obezbjede finansijska sredstva i odabere ponuđač za remont RiTE Gacko, čeka se i na preslagivanje nakon kadrovskih promjena, te donošenje ključnih i  važnih odluka za funkcionisanje sistema od strane novog menadžmenta predvođenog direktoricom Elektroprivrede Republike Srpske Radmilom Čičković. Svima je jasno da se neke odluke moraju donijeti brzo, i da je što prije  potrebno uraditi kapitalni remont RiTE Gacko kako se ne bi dogodila veća havarija.                     

Od kako su Srđan Milović i Milinko Milidrag 2014. preuzeli rukovođenje RiTE Gacko, dugovanja i neizmirene obaveze su povećane sa 10 na čak 150 miliona maraka, a zbog pljačke, zloupotreba, izvlačenja desetina miliona maraka namještenim poslovima i nezabilježene korupcije rad sistema je doveden u pitanje.

Lani su Dodik i Milović obećavali da će spas donijeti Kinezi, koji su trebali početi sa gradnjom RiTE Gacko 2, ali je sada svima jasno da je i ovaj projekat doživio fijasko i sudbinu ranije propale saradnje sa ČEZ-om.            

Umjesto da bude stub razvoja Srpske, Elektroprivreda Srpske je na koljenima, i ukoliko vlast ne daj Bože ostane nepromijenjena i nakon oktobra 2018. sasvim je izvjesna privatizacija elektro-energetskog sistema kroz proces „dokapitalizacije“ i predaja našeg najvažnijeg resursa u ruke tajkunima i strancima.

Nebojša Vukanović